Multiobus rijdt met tien nieuwe elektrische bussen

Multiobus_1
Autobusbedrijf Multiobus stelde vandaag zijn tien nieuwe zero-emissie bussen voor in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, directeur-generaal Ann Schoubs van De Lijn en burgemeester Katrien Partyka. Het gaat om een investering van meer dan 5 miljoen euro.

“Wij zijn een unicum in Vlaanderen op het gebied van emissievrij personenvervoer”, zegt CEO Olivier Van Mullem. Deze vooruitstrevende onderneming levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen waarbij alle bussen tegen 2025 emissievrij moeten rondrijden in de Vlaamse stadskernen. “Multiobus zet volop in op de mobiliteit van morgen”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters. “Ik hoop dat andere ministers dit voorbeeld zullen volgen.”

Van Mullem: “Met deze aankoop zijn wij het eerste Belgische bedrijf vat op grote schaal investeert in zero-emissiebussen. Wij kochten er eerder al twee en dat brengt ons totaal op 12 volledig elektrische bussen. Die moeten ook probleemloos kunnen opgeladen worden. Daarvoor was een aanpassing van de infrastructuur op de stelplaats in Tienen nodig. Die werken, waaronder de plaatsing van een kabelbrug, laadzuilen en een pantograaf, zijn ondertussen zo goed als volledig afgerond.

Lees verder onder de foto

Peeters

 

De investeringen passen binnen de langetermijnvisie van Multiobus. Ten laatste in 2035 wil Multiobus een zero-emissiebedrijf zijn. Dat betekent een jaarlijkse vergroening van 7 à 10 % van haar bus-vloot met bovendien bijkomende investeringen rond gebouwen, energievoorzieningen enz.

“Vanuit Vlaanderen zetten wij volop in op duurzaamheid en vergroening van het wagenpark binnen het personenvervoer”, voegt de minister eraan toe. “De vergroening van de vloot is onomkeerbaar en een absoluut streefdoel binnen het beleid. Met de elektrificatiehorizon 2035 hebben wij de fases uitgestippeld om tegen dan alle bussen in Vlaanderen emissievrij te laten rijden.” Peeters wil ook de rol van pachters, dat zijn privébedrijven zoals Multiobus die in opdracht van De Lijn rijden, versterken. Op dit ogenblik zijn zij goed voor 40% van de afgelegde kilometers en bijgevolg een belangrijke partner.

Lees verder onder de foto

multiobus_3

 

Dankzij de volledige elektrische aandrijving zijn de bussen niet alleen erg stil, ze zijn bovendien heel comfortabel en luxueus. De zero-emissiebussen hebben geen achteruitkijkspiegel meer, maar beschikken over camera’s en infraroodcamera’s voor een beter en veiliger zicht op de weg. Daarnaast beschikkend de bussen over driepuntsgordels, zowel voor de chauffeur als voor de passagiers. Ook wifi en USB-aansluitingspunten zijn overal in de bus aanwezig. Er is ten slotte ook een zeer accurate opvolging van de voertuigen via track & trace zodat ze vanop afstand gevolgd en aangestuurd kunnen worden.

Lees meer over