Levering van tuinmeubelen sterk vertraagd: “Bestel tijdig als je komende zomer van je tuin wil genieten”

17 januari 2022 | 11u29 | Gepost door redactie
Stefan Frissen

“Wil je deze zomer genieten van een nieuwe set tuinmeubelen? Wacht dan niet te lang om je bestelling door te geven. Door een samenloop van omstandigheden is de logistieke keten namelijk verstoord, waardoor nieuwe leveringen veel langer op zich laten wachten.” Dat zegt Stefan Frissen, verantwoordelijke van tuinmeubelwinkels Home & Garden, Garden Stock & Outlet en Coloured Gardens. Om te anticiperen op problemen zetten de winkels hun deuren dit jaar extra vroeg open.

De logistieke keten is al een tijdje verstoord, en veel beterschap wordt er dit jaar niet verwacht. Aan de oorzaak ligt een samenloop van omstandigheden. “Ten eerste worden grondstoffen zoals hout, aluminium, staal en teak alsmaar schaarser, wat ook een invloed heeft op de prijzen”, verklaart Stefan Frissen. “Ten tweede zijn de transportkosten fors gestegen, waardoor sommige bedrijven leveringen uitstellen, in de hoop dat de prijzen weer zouden zakken. Ten derde kampen verschillende grote landen met een stroomtekort. Een aantal overheden zou daarbij al regulariserend tewerk gaan en bedrijven maar op bepaalde dagen voorzien van elektriciteit voor hun productie. En tot slot strooit ook de coronapandemie roet in het eten. Havens moeten soms in lockdown, wat tot enkele weken kan duren en waardoor de logistieke keten in de war wordt gestuurd. In sommige landen ligt de productie zelfs helemaal stil vanwege besmettingen. Kortom: een samenloop van omstandigheden verstoort de hele logistieke keten. En dat zal zo blijven in 2022.”

Die verstoring heeft een impact op veel sectoren, ook op die van de tuinmeubelen. “We kunnen het niet genoeg benadrukken: wil je komende zomer genieten van nieuwe tuinmeubelen, wees er dan snel bij”, vervolgt Frissen. “Wij hebben geanticipeerd op de leveringsproblemen en vorig jaar al een uitgebreide stock besteld, die nog niet in de toonzaal heeft gestaan. Deze stock staat klaar om meegenomen te worden. Op nieuwe aanvoer zal sowieso vertraging zitten. Geef dus best zo snel mogelijk je order door. Doe je dat later in het seizoen, heb je je tuinmeubelen mogelijk pas na de zomer in huis.”

Om te anticiperen op leveringsproblemen openen tuinmeubelwinkels Home & Garden, Garden Stock & Outlet en Coloured Gardens hun deuren dit jaar extra vroeg. “Bij Home & Garden organiseren we tijdens de laatste twee weekends van januari al onze ‘Winterblues’. Vanaf dan blijft de winkel geopend, zodat mensen hun order kunnen doorgeven. Het officiële openingsweekend volgt op 11 maart. Ook Garden Stock & Outlet en Coloured Gardens openen dit jaar uitzonderlijk vroeg, namelijk tijdens het weekend van 11, 12 en 13 februari. Als onze winkels openen, kunnen we 90 procent van de nieuwe collecties tonen, alsook de stock die nog niet eerder is getoond.”

Meer info: www.homegarden.be, www.gardenstockoutlet.be en www.colouredgardens.be.