Korte keten op tournée in Kortenaken, Linter en Geetbets

Korte Keten Tournee affiche

Sinds enkele jaren werkt men vanuit het Regionaal Landschap Zuid-Hageland met landbouwers samen, zowel op bedrijfsniveau als in de ruime omgeving aan het natuurlijk landschappelijk erfgoed. Nu wil het RLZH ook een steentje bijdragen aan de vraag ‘hoe band boer-consument versterken op den boerenbuiten’.

Het initiatief zet dus enkele boeren uit de Velpe-&Gete-vallei in de kijker. Het zijn boeren die elk op hun manier een bedrijfsvoering hebben die agro-ecologisch is. Bij elk van die boeren is er een hoevewinkel en daar zal het aanbod uitgebreid worden met basisproducten van andere boeren en met verwerkte producten uit ‘Straffe Streek’.

Op zaterdag 29 januari , van 10 tot 16 uur, vindt de eerste editie plaats op De Vaerendriesch in Kortenaken, een boerderij met veel aandacht voor het streekras ‘dubbeldoelkoeien’, waarmee zowel vlees als melk wordt geproduceerd.

Op zaterdag 26 februari is er de tweede editie van 9 tot 16 uur, op De Melkerhei in Neerlinter, een familiebedrijf, waarbij de zoon ingestapt is in het bedrijf, zo’n 5 jaar geleden. Zij kozen niet voor schaalvergroting, maar voor zuivelverwerking op het bedrijf. Zoon Pieter is sinds de opstart ook voorzitter van de coöperatie Kortom Leuven.

Op zaterdag 26 maart  vindt een derde editie plaats van 9 tot 14 uur, op de locatie van biodynamische bedrijven BiobijBernd (groenten) in en Veldkleur (bloemen) in Geetbets. Daar is Bernd kortlings met de hoevewinkel gestart, onder het label ‘bio-dynamisch’. (CH)

Lees meer over