COVID-19 treft vooral kleine en middelgrote ondernemingen en zorgt bij 1 op 3 voor acute geldnood

15 maart 2021 | 09u59 | Gepost door zoe.vr@hotmail.com
Corona bedrijf
Leuven, 12 maart 2021 – Vandaag is het exact 1 jaar geleden dat de federale regering de sluiting van horeca en winkels aankondigde en de organisatie van evenementen verbood. Er volgde voor veel ondernemers een jaar van onzekerheid; met grote omzetverliezen, vaste kosten die bleven doorlopen, en bijgevolg ook enorme financiële uitdagingen. Uit onderzoek van UNIZO en Graydon naar de situatie vandaag blijkt dat 1 op 5 Vlaams-Brabantse zelfstandigen en 1 op 3 Vlaams-Brabantse kmo’s tot 50 werknemers, die voor de crisis in blakende gezondheid verkeerden, in acute geldnood zitten.

De situatie is verontrustend, maar was zonder federale, Vlaamse en gemeentelijke steunmaatregelen nóg erger geweest. De meest bekende en veruit belangrijkste steunmaatregelen zijn het crisisoverbruggingsrecht en de tijdelijke werkloosheid wegens corona. Ook de hinderpremie voor fysieke winkels en compensatiepremie voor verplicht gesloten zaken zonder winkel, het bankenuitstel en de handelshuurlening zijn voorbeelden van maatregelen die hun nut bewezen en hun doel niet misten.

"Wat deze cijfers onomstotelijk aantonen, is dat alle steunmaatregelen waar we vanuit UNIZO voor geijverd hebben en nog steeds doen, absoluut noodzakelijk blijken om veel erger te voorkomen.", besluit Elke Tielemans directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. "Maar de cijfers leggen tegelijkertijd de beperkingen van die steun bloot. De geleden schade zal nooit volledig gecompenseerd kunnen worden. Veel ondernemers gebruikten ondertussen jarenlang opgebouwde reserves of privémiddelen om hun zaak overeind te houden. Dat is een straatje waar vroeg of laat een einde aan komt. We vrezen hier een kettingreactie.”

Om de economische schade verder te beperken is het voor Elke Tielemans dan ook van groot belang dat de vaccinatiestrategie snel en efficiënt wordt uitgerold en de economie stapsgewijs volledig heropent. “De beste remedie voor deze crisis? Laat ondernemers opnieuw ondernemen. Ze zijn allesbehalve graag afhankelijk, willen de schade beperken en maar al te graag op eigen kracht de crisis te boven komen. Laat de motor van onze economie opnieuw volledig draaien en een katalysator zijn voor de heropleving.”

“Ondernemers bleven de voorbije maanden niet stilzitten en werkten in plaats van ‘in’ hun zaak ook verder ‘aan’ hun zaak. Als we de heropstart van onze economie goed voorbereiden en ondersteunen, zou het een doelstelling moeten zijn om niet meteen 1 maar wel 2 stappen vooruit te zetten.” , aldus Elke Tielemans.

Lees meer over