Werkbaar werk, ook in coronatijden!

Werkbaar werk unizo
De coronacrisis zette de werkvloer op zijn kop! Voor sommige bedrijven en organisaties was er net meer werk, voor andere viel alles letterlijk stil. Hoe dan ook, de crisis vroeg van iedereen een andere werkorganisatie. Meer thuiswerk, werken met beschermend materiaal, meer online meetings, marketing & communicatie,…

Het is cruciaal dat iedereen in de nasleep van de coronacrisis opnieuw met een veilig gevoel aan de slag kan gaan of aan het werk blijven. Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgever als werknemer. Werkbaar werk is ‘werken met goesting’, ‘leidinggeven met klasse’, ‘leren om te groeien’ en ‘goed organiseren’. Werknemers blijven zo met meer plezier aan de slag en ondernemers kunnen rekenen op meer gedreven en dus productievere werknemers. 

Werkbaar werk, ook in Vlaams-Brabant!

De SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) - waar UNIZO deel van uitmaakt - ging kijken hoe bedrijven werkbaar werk in coronatijden aanpakken en hoe zij proberen snel te schakelen en creatief in te spelen op de nieuwe uitdagingen. Zo ook in onze provincie!

Ilse Broux, zaakvoerder van ’t Kookdepot in Diest, kreeg vier dagen voor de opening van haar tweede winkel te horen dat ons land in lockdown ging. Haar medewerkers gingen aanvankelijk in technische werkloosheid maar waren ook weer blij toen ze terug aan de slag konden. Er zijn nu geen opleidingen bij de leveranciers, maar dat vangen ze heel creatief op door samen met het personeel de machines in de winkel uit te testen en dan samen alles op te eten.

Werkbaarheidscheque & andere tools

In samenspraak met onder meer UNIZO heeft de Vlaamse minister van Werk besloten om de focus van de werkbaarheidscheque te verruimen in het kader van de coronacrisis. Vlaamse KMO’s kunnen een beroep doen op steun tot 10.000 euro voor de inkoop van advies, begeleiding en opleiding met het oog op werkbaar werk in de nieuwe arbeidsomstandigheden.

Tools voor werkbaar werk, ook in coronatijden

‘Werkbaar werk’ is een initiatief van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) ism de sociale partners, waaronder UNIZO. De projecten zijn grotendeels opgebouwd rond de driejaarlijkse werkbaarheidsmonitor, waar de werkbaarheid gemeten wordt bij werknemers en zelfstandigen. De focus ligt op hoe de werkbaarheid kan verbeterd worden. Meer info? www.werkbaarwerk.be

Lees meer over