Vlaams-Brabantse ondernemers zien drastische omzetdaling door corona

27 maart 2020 | 15u54 | Gepost door redactie
Vlaams-Brabantse ondernemers klaar voor heropstart bedrijfsactiviteit
Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant bevroeg haar leden over de impact van het coronavirus op hun onderneming - 227 bedrijven uit Vlaams-Brabant namen deel. In heel Vlaanderen stelt de helft van de bedrijven vast dat hun omzet daalde door een (gedeeltelijke) stopzetting van hun verkoop. Ook in onze provincie tekent men deze tendens op: omzetdalingen gaan van minder dan 20% tot zelfs 75% en velen vrezen zelfs een nakend faillissement. Kortom, het virus weegt enorm op ondernemingen. De schade voor Vlaams-Brabantse ondernemers werd afgelopen week nog geschat op 1,7 miljard euro.
Het bericht Vlaams-Brabantse ondernemers zien drastische omzetdaling door corona verscheen eerst op Leuven Actueel.

Drastische daling van omzet

98% van de bevraagden geeft aan dat hun onderneming lijdt onder de coronacrisis en stelt een drastische omzetdaling vast. Nu iedereen wordt aangewezen om zo veel mogelijk thuis te blijven, valt voor bijna de helft van de handelaars de verkoop geheel of gedeeltelijke weg. Een kwart kampt met een daling tussen 20% en 50%, terwijl bijna 30% zware verliezen lijdt met een omzetdaling van maar liefst 75% of meer.

Daarnaast is het voor sommigen onmogelijk om de dienstverlening uit te voeren omwille van het niet kunnen garanderen om social distancing te waarborgen, problemen in de toeleveringsketen of onvoorzien personeelstekort. Een vijfde sluit de kans niet uit dat hun bedrijf de komende weken of maanden failliet gaat. 22% acht de kans mogelijk en 43% ziet dit onwaarschijnlijk gebeuren.

Meer dan de helft kiest voor statuut tijdelijke werkeloosheid

Ondernemers treden daadkrachtig op tegen omzetverlies, want meer dan de helft van de respondenten heeft reeds een aanvraag ingediend om beroep te doen op een statuut van tijdelijke werkeloosheid. Zo’n 20% van de bevraagde bedrijven plant hier werk van te maken in de nabije toekomst (ten laatste binnen de maand). Slechts 27% is ervan overtuigd dit de komende maand niet nodig te hebben.

Cijfers rond aanvraag tijdelijke werkeloosheid:

  • 21% van de bevraagde bedrijven vraagt tijdelijke werkloosheid aan voor het ganse personeelsbestand
  • 38% voor minder dan de helft van het personeelsbestand
  • 38% gaat voor meer dan de helft

Personeelstekort

Verscheidene bedrijven worstelen momenteel met een personeelstekort. De voornaamste reden hiervoor is dat medewerkers een ziektebriefje indienen (73%). Anderen zijn genoodzaakt verlof op te nemen om hun kinderen op te vangen (41%) of nemen uit schrik voor het coronavirus verlof (32%).

 Noodzakelijke steunmaatregelen

Meer dan de helft vindt de huidige overheidssteunmaatregelen voldoende (58%), maar de overige respondenten vinden dit niet (19%) of hebben nood aan andere initiatieven (23%). Zo verlangt 30% naar overbruggingskredieten, ondersteund met overheidswaarborg nodig om hun liquiditeitspositie overeind te houden of een uitstel omtrent voorafbetaling (27%) of afbetaling krediet van enkel de rente (27%). Twee op tien wil toegang tot ruimere kredietlijnen, uitstel huurbetalingen (14%) en is gebaat bij kortere betalingstermijnen voor betalingen door de overheid (13%).

Vragen over maatregelen omtrent het coronavirus?

Hebt u zelf een ondernemersvraag over het coronavirus? Raadpleeg onze FAQ via https://www.voka.be/coronavirus-faq?utm_source=rss&utm_medium=rss

We updaten deze website frequent met de meest recente aanpassingen. Daarnaast kan u ook uw vragen stellen via 1adres@voka.be

Het bericht Vlaams-Brabantse ondernemers zien drastische omzetdaling door corona verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over

Ook interessant