Tijdelijke werkloosheid in Vlaams-Brabant in dalende lijn

Capaciteit carpoolparking Bertem verdriedubbelt
Het aantal tijdelijk werklozen door corona in Vlaams-Brabant evolueert in dalende lijn. In april zaten nog 100.146 werknemers in het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, in juni waren er dat nog 46.564. Dat blijkt uit de meest recente RVA-cijfers. Toch blijft een coronaregeling noodzakelijk.

Werkgevers die werknemers tijdelijk werkloos moeten stellen omwille van de coronacrisis, kunnen hiervoor een beroep doen op het stelsel van tijdelijke coronawerkloosheid (overmacht). Deze regeling loopt vandaag, 31 augustus, af. Vanaf 1 september wordt een nieuwe regeling van kracht.

Nieuwe regeling tijdelijke werkloosheid

Om beroep te kunnen blijven doen op het systeem van de tijdelijke coronawerkloosheid, moeten bedrijven kunnen aantonen dat ze in het tweede kwartaal van dit jaar 20 procent van de werkuren moesten opvangen met tijdelijke werkloosheid. Ook de sectoren die door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad beperkt worden in hun activiteiten komen in aanmerking. Het gaat onder meer om bedrijven in de reis- en evenementensector. Het was een eis van UNIZO dat hard getroffen sectoren en ondernemingen nog minstens tot en met 31 december 2020 gebruik zouden kunnen maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Ondernemingen die niet onder het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens corona vallen, kunnen vanaf september tot eind dit jaar aanspraak maken op economische werkloosheid. Ze mogen mensen op tijdelijke werkloosheid zetten als ze kunnen aantonen dat ze een omzetdaling hebben van minimaal 10 procent vergeleken met een jaar eerder.

Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “Een soepele regeling voor de toepassing van tijdelijke werkloosheid is essentieel. Het is belangrijk voor de overlevingskansen van onze ondernemingen. Nogal wat sectoren kunnen immers nog steeds niet op volle toeren draaien, en dan komt het erop aan om je medewerkers maximaal aan boord te kunnen houden. Dat garandeert namelijk een snelle doorstart wanneer de geldende coronamaatregelen het opnieuw toelaten.”

Meest getroffen sectoren

  1. Groot- en detailhandel in reparatie van auto's en motorfietsen (10.831)
  2. Administratieve en ondersteunende diensten (6.452)
  3. Industrie (5.993)
  4. Vervoer en opslag (5.238)
  5. Verschaffen van accommodatie en maaltijden (4.986)

Meest getroffen gemeenten

Regio Leuven

  1. Leuven (6.583)
  2. Tienen (1.415)
  3. Diest (705)
  4. Rotselaar (673)
  5. Boortmeerbeek (618)

Lees meer over