The Food Hub sluit eind juni noodgedwongen de deuren

10 januari 2022 | 18u09 | Gepost door annpeeters
the food hub
De vernieuwende biovoedingswinkel aan het station van Leuven sluit eind juni 2022 de deuren. De beslissing kwam voor winkelverantwoordelijke Manu De Corte geheel onverwacht. 

In The Food Hub vind je bioproducten, waarvan het merendeel rechtstreeks afkomstig is van een 80-tal kleine en middelgrote producenten uit ons land en uit de rest van Europa. 

Leuven was de eerste winkel van The Food Hub, later kwam er een winkel in Molenbeek, een winkel in Brussel en een groothandel bij. De grootste aandeelhouder van cvba The Food Hub is de Italiaanse  landbouwcoöperatieve Valdibella. In Leuven werd de winkel 6 jaar geleden opgestart door Simon Clissold, een Australiër met een biodroom. Drie jaar geleden werd Manu De Corte winkelverantwoordelijke, hij baat nu al drie jaar de winkel uit.

De zaak bestond uit één groot financieel kluwen, een winkel en een groothandel, waardoor niemand wist waar winst gemaakt werd en waar verlies. Anderhalf jaar geleden stapte Simon uit de cvba. Simon gaf toen nog mee dat de winkel beter de deuren zou sluiten, maar de Italiaanse hoofdaandeelhouder Valdibella wilde de winkel open houden.

"De winkel in Leuven zat in financieel moeilijk vaarwater", zegt Manu De Corte. "Valdibella zorgde voor een doorstart na het vertrek van Simon. De groothandel deed en doet het nog steeds goed. Hij is door de jaren flink gegroeid en kan rekenen op veel trouwe klanten, vooral uit het Waalse landsgedeelte. Maar de financiële situatie van de onderdelen van de cvba moest uitgeklaard worden. Er is geprobeerd om een duidelijke splitsing te maken tussen de groothandel en de winkel in Leuven, maar dat is tot op heden niet gelukt." 

Met cijfers naar hoofdaandeelhouder

Eind november vorig jaar werd de analyse van de cijfers voorgelegd aan de hoofdaandeelhouder.  De cijfers waren niet goed. "Om bij een eventueel faillissement de aandeelhouders en de coöperatieve Valdibella (met al hun boeren, onze partners !) niet in moeilijkheden te brengen, werd beslist om de Leuvense winkel te sluiten. Eind juni 2022 lopen alle contracten ten einde, ook die met de werknemers. Het project van de Food Hub blijft bestaan in de vorm van de groothandel."

Toekomst

"Het is heel zuur voor mij, ik moet op zoek naar ander werk, maar het is ook erg voor de boeren/leveranciers en de klanten. Dit is intussen toch een soort community geworden. Er staat ook een project op stapel met "GoodFood@School" / Rikolto, dat we nog gaan uitvoeren samen met Kortom Leuven en waar ik heel veel belang aan hecht, omdat het zo nauw aansluit met de filosofie van het project The Food Hub. Ik denk vaak na over een doorstart, eventueel met een andere Leuvense partner, maar ik besef ook dat we in moeilijke economische tijden leven en dat andere partners voorzichtig zijn. De mogelijkheden zijn beperkt. Ook in andere steden hebben bekende biowinkels al de deuren moeten sluiten, denk maar aan Beo in Gent. Ik had mij het jaareinde heel anders voorgesteld."

De winkel zal tot eind juni blijven zoals klanten hem nu kennen : een winkel met een groot en gevarieerd aanbod van eerlijke, kwaliteitsvolle voeding met een enthousiast team dat het verschil maakt met een “gewone” voedingswinkel.

Lees meer over