Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op

16 september 2019 | 16u43 | Gepost door redactie
Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op
MyCellHub, een innovatief databeheer- en analyseplatform voor de productie van biofarmaceutica zoals cel- en immuuntherapiën, haalt € 1,1 miljoen op bij Noshaq, The Faktory, Gemma Frisius Fonds en The CoFoundry. De investering zal de spin-off van de KU Leuven helpen om de lancering van het platform te versnellen.
Het bericht Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het ‘software als een service’-platform MyCellHub is een app die met behulp van interactieve werkinstructies de operatoren in steriele productieomgevingen assisteert en de gegevensverzameling en de rapporteringstaken automatiseert. Dat zorgt voor een aanzienlijke efficiëntiewinst, vooral omdat meer dan 90% van de bio-fabrikanten nog steeds hun processen rapporteert op papier.

Medeoprichter en CEO Toon Lambrechts merkte tijdens zijn doctoraat hoe inefficiënt de gegevens van biologische productieprocessen werden beheerd. Daarom richtte hij de start-up MyCellHub op samen met Sébastien de Bournonville (CBDO) en Thomas Pinna (CTO). Na een eerste implementatie- en testperiode binnen de KU Leuven werd MyCellHub onderdeel van de Start it @KBC start-up accelerator. Het bedrijf verwierf vervolgens een exclusieve licentie op de software die ontwikkeld werd in de Prometheus en M3-BIORES labo’s aan de universiteit.

Vandaag werkt MyCellHub onder meer aan de eerste commerciële implementaties en een proefproject met MaSTherCell S.A. De kapitaalinjectie laat MyCellHub toe om te groeien, door bijkomende software-ingenieurs aan te werven en door de verkoop- en klantenondersteuning van het bedrijf te versterken met het oog op een roll-out in Europa.

“Terwijl de biotechindustrie een sterke stijging van productievolumes ziet, zeker in het geval van celtherapieën, gebruiken de meeste fabrikanten nog steeds papier voor het rapporteren van biologische productieprocessen in een cleanroom”, legt Toon Lambrechts uit. “Dat staat in schril contrast met de hightech tools die biotechbedrijven vandaag gebruiken om ons leven te re-engineeren. Met MyCellHub zullen producenten veel tijd besparen. Het platform is eenvoudig te installeren en vergemakkelijkt de producenten hun processen op het gebied van regelgeving aanzienlijk. De data-analysemogelijkheden van het platform maken het bovendien mogelijk om productiegegevens te centraliseren, te monitoren en te structureren, data die voorheen nauwelijks beschikbaar waren of zelfs helemaal niet gebruikt werden.”

Wim Fyen, investeringsmanager bij het Gemma Frisius Fonds, vertelt: “We zijn blij dat we de groei van MyCellHub op lange termijn kunnen ondersteunen. De gebruiksvriendelijke gegevensverzameling, de korte installatietijden en de lage acquisitiekosten zijn belangrijke onderscheidende factoren die MyCellHub in staat zullen stellen om een belangrijk marktaandeel te winnen op het gebied van datamanagement voor biotechnologische bedrijven.”

Het bericht Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over