Spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt pleister die prestaties van het hart opvolgt

15 oktober 2019 | 09u59 | Gepost door redactie
Spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt pleister die prestaties van het hart opvolgt
Het medisch-technologische bedrijf Pulsify Medical zal ultrasone pleisters ontwikkelen die op de huid worden bevestigd om continu fysiologische parameters in het lichaam op te volgen. Het bedrijf heeft zijn eerste financieringsronde met succes afgerond voor een bedrag van 2,6 miljoen euro. Imec.xpand en KU Leuven namen het voortouw in deze investering, in samenwerking met UZ Leuven.
Het bericht Spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt pleister die prestaties van het hart opvolgt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Als spin-off van imec en KU Leuven zal Pulsify Medical verder bouwen op de unieke en geoctrooieerde technologie van beide onderzoeksinstellingen. Enerzijds is er de unieke kennis van imec op vlak van flexibele ultrasone omvormertechnologie, alsmede de ontwerpexpertise voor omvormers, dunne-film transistoren en systeemarchitectuur. Anderzijds is er de wereldvermaarde expertise van KU Leuven op vlak van ultrasone beeldvorming van het hart.

Pulsify Medical is opgericht als Carpatchiot B.V. in juni 2019 door professor Jan D’hooge (KU Leuven, UZ Leuven), dokter Lieven Herbots (Jessa Ziekenhuis, UZ Leuven), dr. ir. Xavier Rottenberg (imec) en dr. ir. Steve Stoffels (imec). Iwan Van Vijfeijken en Chris Japp zijn respectievelijk de inkomende CEO en onafhankelijke voorzitter van de Raad van Bestuur.

“Onze ambitie is om een doorbraak in ultrasone medische beeldvorming te bewerkstelligen”, zegt CEO Iwan van Vijfeijken. “Accurate en non-invasieve opvolging van het hart zal de medische praktijk in afdelingen voor intensieve zorg in ziekenhuizen veranderen. In Europa lijden ongeveer 70 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, waarvan 15% elk jaar naar het ziekenhuis moet. Met behulp van onze technologie kunnen we de belangrijkste gezondheidsindicatoren van deze patiënten volgen in het ziekenhuis en thuis, zonder zeer gespecialiseerde medici te moeten inzetten om de resultaten uit te lezen en te interpreteren. Als de prestaties van het hart van de patiënt veranderen, zal de arts een signaal ontvangen zodat die kan interveniëren.”

Xavier Rottenberg, Wetenschappelijk Directeur bij imec stelt: “Ultrasone beeldvorming is een veilige techniek om hele gedetailleerde beelden te genereren en verschaft belangrijke informatie over de gezondheid van de patiënt. Het is momenteel echter niet breed beschikbaar voor monitoring in afdelingen voor intensieve zorg, laat staan voor ambulante zorg buiten het ziekenhuis. Pulsify Medical zal hier verandering in brengen. We zullen de levenskwaliteit verbeteren door achteruitgang van de gezondheid te voorkomen en een korter verblijf in het ziekenhuis mogelijk te maken. Het gaat ook levens redden.”

“Wij zijn zeer trots dat we een uitmuntend team hebben kunnen samenstellen om deze slimme, niet-invasieve en draadloze pleisters te ontwikkelen voor accurate, continue opvolging van vitale functies van het menselijk lichaam”, voegt Frank Bulens, Partner at imec.xpand, eraan toe. “Dit creëert nieuwe mogelijkheden in het ziekenhuis en in de thuisomgeving die vandaag de dag nog niet bestaan.”

“Pulsify Medical zal de baanbrekende technologieën van twee gerenommeerde Leuvense onderzoeksinstellingen integreren en verder ontwikkelen”, besluit professor Jan D’hooge, KU Leuven en UZ Leuven. De technologie die de KU Leuven hiervoor aanlevert, is gebaseerd op meer dan tien jaar intensief onderzoek en is uitvoerig getest in UZ Leuven. Pulsify Medical’s product zal ook nieuwe ultrasone toepassingen mogelijk maken, die verder gaan dan de diagnose van de hartfuncties.”

Foto: Lemmert Photography 2019

Het bericht Spin-off van imec en KU Leuven ontwikkelt pleister die prestaties van het hart opvolgt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over

Ook interessant