Ritchie lanceert 99.99% natuurlijke Belgische cola zero sugar

Leuvens frisdrankmerk Ritchie roept op om ook lokaal te drinken
Vorig jaar wist het Belgische frisdrankmerk Ritchie iedereen te verrassen met een natuurlijke cola. De licht sprankelende Ritchie cola was de eerste natuurlijke cola zonder artificiële karamel en fosforzuur ooit in België geproduceerd. Deze Ritchie cola smaakte naar meer en daarom krijgt de Ritchie familie er nu een bruisend broertje bij: Ritchie cola zero sugar.

Het geheim van een lekkere cola zit in de mix. Net zoals de Ritchie cola bestaat deze variant uit een mix van aroma’s en kruiden, kolanoot, natuurlijke cafeïne, alcoholvrij gefermenteerd appelsap, een pittig vleugje citroensap en gerstemout. Anders dan zijn grote broer is Ritchie cola zero sugar gezoet met stevia, erythritol en -onmisbaar om de smaak af te krijgen- een kleine hoeveelheid sucralose. Opvallend is dat de Ritchie cola’s geen artificiële karamel, fosforzuur, aspartaam en acesulfaam-K bevatten. Daarmee is Ritchie cola zero sugar nagenoeg 100% natuurlijk en dat is uniek in Europa.

En toen was er cola

Het vintage limonademerk Ritchie is sinds 2016 aan een fel gesmaakte opmars bezig in België. Ondertussen kan je in meer dan 750 verkooppunten terecht voor de Ritchie limonades op basis van 100% natuurlijke ingrediënten en zonder bewaarmiddelen. De verfrissende smaakduo’s orange met een hint van vanille, pompelmoes met een hint van ananas en citroen met een vleugje framboos vallen overigens niet alleen in de smaak in België, maar ook daarbuiten (Nederland, Zweden, Roemenië). Momenteel is Ritchie ook beschikbaar in la Grande Epicerie in Parijs en dit in het kader van “Il était une fois la Belgique”, een prestigieus concept waarbij innovatieve Belgische merken in de kijker worden gezet.

Vorig jaar werd limonademaker Jan Verlinden ook cola-uitvinder. Na lange research slaagde hij erin om de cola als het ware heruit te vinden en de eerste Belgische natuurlijke cola te lanceren. Nu komt daar de zero sugar variant bij.

Een cola zonder geheime ingrediënten?

Over colarecepten wordt al eeuwenlang wat mysterieus gedaan. Niemand zou exact weten wat er precies in zit. Niet zo bij Ritchie cola: hier komen er niet echt “geheime” ingrediënten aan te pas. Deze lekker verfrissende, natuurlijke cola gemaakt met een mix van aroma’s en kruiden bevat natuurlijk colanoot-extract, rietsuiker, gerstemout, citroensap en niet-alcoholisch gefermenteerd appelsap.

Om de typische zurige colasmaak te verkrijgen maakt Ritchie cola – in tegenstelling tot andere bekende colamerken – geen gebruik van fosforzuur. Fosforzuur wordt geproduceerd door fosfaatertsen te laten reageren met geconcentreerd zwavelzuur. In plaats van fosforzuur gebruikt Ritchie cola natuurlijke ingrediënten zoals citroensap en niet-alcoholisch gefermenteerd appelsap om de cola lekker zuur te doen smaken.

De meeste cola’s krijgen hun haast iconische bruinige “colakleur” door het gebruik van artificiele karamel E150d. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst echter op de mogelijk gevaarlijke stoffen die kunnen vrijkomen bij de productie van karamel E150d. Daarom kiest Ritchie resoluut voor gerstemout om de typische colakleur te bekomen.

Net zoals zijn grote broer Richie Cola bevat Ritchie Cola Zero geen artificiële karamel of fosforzuur. Ritchie Cola Zero wordt gezoet met stevia, erythritol en - onmisbaar om de smaak af te krijgen - een kleine hoeveelheid sucralose. Opvallend is de zero sugar variant geen aspartaam en acesulfaam-K bevat. Daarmee is Ritchie cola zero sugar nagenoeg 100% natuurlijk en dat is niet alleen een primeur voor ons land, ook in Europa is dit behoorlijk baanbrekend.

De meest natuurlijke cola zero sugar in België

Het geheim van Ritchie cola zit hem in de uitgekiende balans en weloverwogen mix van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. En uiteraard wordt deze unieke cola met de nodige dosis passie en liefde in eigen land geproduceerd. Innovatie zit als het ware ingebakken in het Ritchie DNA. Niet zonder trots kunnen we dan ook aankondigen dat Ritchie cola zero sugar de meest natuurlijke cola zero is die in België geproduceerd wordt.

Nostalgisch flesje met handige schroefdop

En dan is er natuurlijk ook nog de befaamde Ritchie retrolook. Een cola moet namelijk niet allleen lekker smaken, ook de vormgeving van het flesje is minstens even belangrijk.

De Ritchie limonadeflesjes schopten het al tot heuse collector’s items. Met hun pastelkleurige etiketten en vintage look brengen ze je weer even terug naar de fifties. De Ritchie colaflesjes sluiten hier perfect bij aan.

De flesjes ogen niet alleen heerlijk nostalgisch, maar ze zijn door hun handige schroefdop bovendien super makkelijk om in één handomdraai te openen en weer te sluiten. Je hoeft je flesje dus niet in één teug leeg te drinken. Ideaal als je net wat langer van je verfrissende Ritchie cola wilt genieten!

Chief Lemonade Maker wordt nu ook cola-uitvinder

Jan Verlinden besliste na 22 jaar zijn job en carrière als marketeer op te geven. Toen verbleef hij in zes verschillende landen en op drie verschillende continenten. In 2016 ging hij terug naar z’n roots: de brouwerij van zijn ouders in Vlaams-Brabant en herlanceerde hij Ritchie, een Belgische limonade gebaseerd op een oud familierecept. In 2019 komt hier een natuurlijke cola bij, aangevuld met een cola zero variant in 2020.

Lees meer over