Restaurant De Kansel verdwijnt na 38 jaar door coronaperikelen

De Kansel
35 jaar nadat ze als student in De Kansel kwam werken, neemt zaakvoerster Mieke De Winter op 57-jarige afscheid van het restaurant dat haar leven decennialang bepaalde. De stress door het hele coronagebeuren versnelde de beslissing van Mieke. De Kansel wordt overgenomen door ondernemer Patrick Vanoppen en zal een nieuwe naam én inrichting krijgen. Een Leuvens monument verdwijnt.

Mieke De Winter is al jarenlang hét gezicht van restaurant De Kansel, gelegen in de Muntstraat. "In 1986, toen ik 22 jaar was, begon ik er als student te werken. Op dat moment bestond De Kansel twee jaar (sinds 1984, nvdr.) Ik werkte eigenlijk liever dan dat ik studeerde en ik begon al vrij snel voltijds in De Kansel te werken. Meer zelfs, van '86 tot '90 woonde ik zelfs boven het restaurant. In 1990 nam ik de zaak dan over van Jan Vandenberg, die mij vier jaar eerder vast in dienst had aangenomen. En zo was ik plots zaakvoerster, op mijn 26 (lacht). In het begin van de jaren '90 zijn we overgeschakeld van eetcafé met een beperkte kaart naar restaurant. In '94-'95 waren de verbouwingen klaar en werd het een echt restaurant met Belgische keuken. De focus lag vanaf dan op groepen, toeristen en uiteraard de vaste klanten", vertelt Mieke.

Doorheen de jaren zag Mieke de stad Leuven evolueren. "De stad is meer belang gaan besteden aan horeca, vooral in de zomer. Evenementen zoals Beleuvenissen en Hapje Tapje hebben daar echt aan bijgedragen. Alles ging eigenlijk goed tot corona er kwam. Op dat moment, begin 2020, deed ik mijn werk dolgraag, al was het soms wel erg arbeidsintensief. Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn personeel. Voor corona was dat allemaal geen probleem, maar sindsdien bleek het verschil tussen winst en verlies toch een dunne lijn. Omdat wij prijs-kwaliteit toch een goed restaurant zijn, waren er geen grote marges te verdienen op het eten. Daarnaast waren de steunmaatregelen van de regering goed, maar jammer genoeg niet voldoende om het hoofd boven water te houden. De regering heeft te zwart-wit geredeneerd. Er is een groot verschil tussen een restaurant met één iemand in dienst of een restaurant met zeven mensen in dienst. Ik wilde nooit iemand ontslaan uit mijn geweldige ploeg, ook al gingen de zaken sinds de heropening minder goed. Er kwamen bijvoorbeeld veel minder toeristen over de vloer", zegt Mieke. 

Mieke De Winter in De Kansel
Mieke in De Kansel.

Met andere woorden: corona had een diepe weerslag. "Wij hadden een inkomstenverlies van 30%. Maar je moest 40% inkomstenverlies hebben om steunmaatregelen te mogen ontvangen van de overheid. Alles of niks dus, en dat begrijp ik niet. Al die coronaperikelen hebben mij vroeger de knoop doen doorhakken. De manier waarop ik De Kansel verlaat is heel wrang: ik had liever afscheid genomen toen de zaak ik volle bloei was, zoals in 2019. Het is toch een afscheid in mineur op deze manier", vindt Mieke, die sinds haar 18 in het Leuvense woont maar eigenlijk uit Westerlo afkomstig is.

Exit Mieke, en eveneens het einde van De Kansel zoals de vaste klanten hem altijd gekend hebben. Wat er nu gaat komen, is ook voor haar een beetje een verrassing. "Patrick Vanoppen is de nieuwe eigenaar van de zaak. De naam De Kansel verdwijnt, de stijl zou blijven. Al gaan er over een aantal maanden grote verbouwingen plaatsvinden. In die tussentijd zal er allicht even een pop-up komen. Ik ben alleszins blij met de overname: mijn personeel is zowat mijn familie en zij kunnen allemaal blijven. En ik? Ik ga een beetje nadenken over wat ik allemaal wil doen, maar ik blijf aan het werk als zelfstandig kok. Ik kom graag bij mensen thuis koken, of op eerder kleinschalige feestjes. Daarnaast kan ik eindelijk wat meer tijd besteden aan mijn kinderen."

Mieke houdt aan haar tijd bij De Kansel vooral goede herinneringen over. "Al is het einde wrang, ik heb het al die jaren lang heel graag gedaan. Ik heb er zo veel plezier aan beleefd en zou iedereen daarvoor willen bedanken", besluit ze.

Het doek valt over De Kansel
Na 38 jaar valt het doek voor De Kansel.

Lees meer over