Proximus brengt het supersnel fibernetwerk naar Leuven

2 september 2020 | 18u46 | Gepost door annpeeters
Leuvense vrijwilligers oefenen vanuit hun kot Nederlands met anderstaligen
De komende jaren wordt Leuven geleidelijk van fiber voorzien en krijgt een groot aantal gezinnen en bedrijven toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Daarmee is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen 2024 zal Proximus dekking bieden aan meer dan 50.000 woningen en bedrijven in Leuven.

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze kunnen rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit biedt. Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De vele voordelen van fiber vergemakkelijken bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.

Een hoogperformant netwerk dat deze toepassingen ondersteunt, is nodig. In de komende jaren zal het dataverkeer immers exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

Daarom lanceerde Proximus, al jaren pionier op het gebied van fiber, in december 2016 het investeringsplan 'Fiberfor Belgium’, om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In maart 2020 kondigde Proximus een aanzienlijke versnelling aan, door investeringen te vervroegen en actief op zoek te gaan naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Tegelijk werd ook de voorziene dekkingsgraad verder uitgebreid, met als einddoel een nationale fiberdekking van minstens 70% te realiseren.

De uitrol van fiber luidt tevens een nieuwe fase in voor de digitale omwenteling in Leuven. Dankzij fiber krijgen inwoners en bedrijven toegang tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en de tewerkstelling in de stad en de regio ten goede zal komen. Dit vaste netwerk van de toekomst opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Leuven als ‘smart city’. Op termijn zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, vergelijkbaar met water of elektriciteit.

 Geert Standaert, Chief Technology Officer van Proximus: “We zijn zeer blij dat we vandaag onze toekomstplannen voor fiber in Leuven uit de doeken kunnen doen. De voorbije jaren hebben we het tempo van onze uitrol geleidelijk aan opgedreven en eerder dit jaar kondigden we een ware kwantumsprong aan, waardoor we nu nóg sneller en breder kunnen gaan. Binnenkort zullen inwoners en bedrijven in verschillende delen van Leuven zelf kunnen ontdekken hoe fiber de ultieme breedbandervaring biedt om te surfen, te streamen, te gamen en te werken tegen de snelheid van het licht. Ons fibernetwerk is bovendien een open netwerk, waarop alle andere operatoren welkom zijn om diensten aan te bieden aan hun klanten.”

Thomas Van Oppens, schepen van ICT in Leuven: "We zijn blij dat het fibernetwerk in onze stad wordt uitgebreid. Dat is niet alleen goed voor de Leuvenaar, maar ook voor de stadsorganisatie. We maken immers volop gebruik van nieuwe, digitale technologieën om de uitdagingen waarvoor onze stad staat, het hoofd te bieden en zo van Leuven een nog aangenamere en duurzamere stad te maken. Een stabiele en snelle internetverbinding is daarvoor vaak onontbeerlijk. Zo zullen we bijvoorbeeld met speciale sensoren het lawaai in de Naamsestraat meten, zodat we vervolgens op basis van betrouwbare data de geluidsoverlast doelgericht kunnen aanpakken. De komende jaren zullen we nog meer van dat soort projecten uitrollen en dan hebben we nood aan snel, degelijk en betrouwbaar internet."

Lalynn Wadera, schepen van Economie in Leuven: “Voor heel wat Leuvense bedrijven is dit een belangrijke stap. Ik denk bijvoorbeeld aan bedrijven die toepassingen ontwikkelen om wereldwijd de industrie te automatiseren of aan bedrijven die apps ontwikkelen. Zij kunnen nu nog toekomstgerichter testen en zo innovatief blijven. Maar eigenlijk dringt het digitale werken en verkopen door in alle bedrijven. Zij zullen dit in de toekomst sneller en comfortabeler kunnen doen.”

Timing en impact van de werken

Met het oog op de uitrusting met fiber heeft Proximus de stad opgedeeld in verschillende zones. De uitrol verloopt in fasen, steeds in overleg met het stadsbestuur.

• De eerste wijken aan de noord- en oostrand van de binnenstad werden reeds aangesloten. Daarnaast is Proximus betrokken bij 93 nieuwbouwprojecten in Leuven, goed voor meer dan 3.000 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden. Ongeveer de helft daarvan is al afgewerkt. Ten slotte kunnen ook zo’n 550 bedrijven in Leuven en omgeving vandaag al worden aangesloten op het fibernetwerk.

• In 2020-2021 komen de omgeving van de Grote Markt en de stationsbuurt aan de beurt.

• Tegen 2024 zullen de rest van het stadscentrum en delen van Heverlee, Kessel-Lo, en Wilsele maar ook van het naburige Herent van fiber worden voorzien. Op die manier zullen meer dan 50.000 woningen en bedrijven in Leuven en zijn buurgemeenten op fiber kunnen worden aangesloten.

De impact van de werken wordt tot het minimum beperkt. Proximus voert vóór de aanvang van de werken een analyse uit om de uitrol te optimaliseren en zal waar mogelijk steeds opteren voor gevelbevestiging in plaats van ondergrondse installatie, vooral in dichtbebouwde zones. Zo verloopt de uitrol veel sneller, met beperkte hinder voor de bewoners.

Een heldere en transparante informatiecampagne

Proximus zal open en transparant communiceren met alle bewoners en ondernemingen in de zones waar fiber wordt uitgerold. De inwoners worden uitvoerig geïnformeerd over de uitrol en de voordelen van fiber via informatiebrieven en lokale infosessies, dankzij het mobiele Fiber-infopunt dat nu en dan langsrijdt of via de webpagina www.proximus.be/leuven met specifieke informatie het verloop van de werken. Voor bijkomende vragen kunnen ze terecht op een speciaal daarvoor voorzien 0800-nummer en in de lokale shops. Daarnaast neemt Proximus met elk bedrijf individueel en proactief contact op om te kijken welke fiberoplossing het best past bij hun specifieke noden.

Lees meer over