Proef hedendaagse interpretaties van recepten uit 15e eeuw

4 maart 2020 | 10u00 | Gepost door redactie
Proef hedendaagse interpretaties van recepten uit 15e eeuw
Dat kunst mensen verbindt en lekker samen tafelen ook, ervaar je dit voorjaar in Leuven. Het Laatste Avondmaal meesterwerk van de 15de-eeuwse stadsschilder Dieric Bouts vormt de inspiratiebron voor enkele Leuvense chefs. Met Bouts op je Bord proef je hun hedendaagse interpretaties van recepten van zo’n 600 jaar geleden, vanaf 7 maart tot 7 juni in een selectie restaurants en brasseries. Aanleiding is de voltooiing van de restauratie van de Sint-Pieterskerk waar Bouts’ triptiek na bijna zes eeuwen nog steeds in zijn originele kapel te bewonderen is.
Het bericht Proef hedendaagse interpretaties van recepten uit 15e eeuw verscheen eerst op Leuven Actueel.

Om de Leuvense stadsschilder Dieric Bouts te eren zet een selectie restaurants en brasseries van 7 maart tot 7 juni een ‘Bouts-gerecht’ op het menu. “Bezoekers en bewoners van onze stad kunnen

restaurant Het Land Aan De Overkant

met Bouts op je Bord als het ware een culinaire reis terug in de tijd maken, naar het Bourgondische tijdperk dat zich kenmerkte door weelderige feesten met rijkelijke banketten. Niet voor niets spreken we vandaag nog van een bourgondische keuken of maaltijd wanneer die overvloedig of

uitgebreid is”, licht schepen van toerisme en cultuur Denise Vandevoort toe. De chefs vullen het gerecht in volgens hun eigen invalshoek: door de keuze van de ingrediënten, de bereidingswijze en de presentatie, geïnspireerd op Middeleeuwse culinaire gewoonten.

Boutsbier, -kaas en -saucijs

restaurant Het Land Aan De Overkant

Bovendien brouwt brouwerij Hof ten Dormaal – uit Tildonk bij Leuven – speciaal voor deze gelegenheid een bier, kortweg genaamd BOUTS. Leuvens witbier heruitgevonden op basis van smaakverslagen en recepten uit de 15de eeuw. Het Boutsbier is te verkrijgen in de betere Leuvense biercafés en -speciaalzaken, alsook in een aantal deelnemende restaurants. Op zijn beurt waste kaasmeester ElsenPas de Rouge-kaas in het Boutsbier. Het resultaat: Pas de Bouts, een aromatische, romige halfharde kaas waarvan je de korst zeker mag opeten. Tenslotte pakt de bekende Leuvense vakslager Rondou uit met een met venkel gekruide saucijs, gebaseerd op een recept uit diezelfde eeuw van de vermaande Martino da Como. De Italiaan kan beschouwd worden als de eerste beroemde westerse chef-kok.

‘Het Laatste Avondmaal’ in de Sint-Pieterskerk

restaurant Taste

Aanleiding is de voltooiing van de jarenlange restauratie van de Sint-Pieterskerk. Met de opening van een nieuw bezoekersonthaal en -ervaring begin maart, zal het publiek de gotische kerk en haar kunstschatten in volle glorie kunnen bewonderen, onder optimale omstandigheden. Museum M Leuven zet er een selectie van 12 kunstwerken in de kijker met als absoluut topstuk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leuvens’ Vlaamse primitief Dieric Bouts. Het meesterwerk bevindt zich nog steeds op zijn originele plek, in de kapel waarvoor de triptiek rond 1468 geschilderd werd.

“Als één van de grote Vlaamse meesters heeft Dieric Bouts Leuven op de kunsthistorische kaart gezet. Hij betekent voor Leuven wat Jan van Eyck betekent voor Gent. Via een totaalbeleving met kunst, erfgoed en het culinaire Bouts op je Bord kan je dit voorjaar de 15de eeuw van Dieric Bouts komen proeven in zijn thuisstad”, besluit Vandevoort.

Wie serveert Bouts op je Bord?

Chefs:

restaurant Tafelrond

Het Land aan de Overkant – Pascal Van Couteren

Taste – Bart Tastenhoye

Trente –  Bart Springael

Tafelrond –  Kwinten De Paepe  & Ward Bielen, Victor De Clerck

 

 

Brasseries / Restaurants:

  • De Kansel
  • De Klimop

    Leuven – Het Laatste Avondmaal van Vlaamse Meester Dieric Bouts – restaurant Taste

  • De Valck
  • Het Moorinneken
  • Improvisio
  • Onder den Toren organiseert een middeleeuws buffet op 21 maart 2020.

Het bericht Proef hedendaagse interpretaties van recepten uit 15e eeuw verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over