Phished krijgt in eerste kapitaalronde injectie van 1 miljoen euro

25 juni 2020 | 13u15 | Gepost door redactie
Phished krijgt in eerste kapitaalronde injectie van 1 miljoen euro
Phished, de cyberspecialist die bedrijven helpt om werknemers bewust te maken van cyberrisico’s, kreeg een flinke budgetinjectie. Jo Vandebergh (Bringme/Ertzberg) investeert 1 miljoen euro in het Leuvens cybersecurity bedrijf, dat twee jaar geleden opgericht werd door zijn vroegere medewerker Arnout Van de Meulebroucke.
Het bericht Phished krijgt in eerste kapitaalronde injectie van 1 miljoen euro verscheen eerst op Leuven Actueel.

Phished is een online platform met een maandelijks abonnement dat bedrijfsmedewerkers leert om phishing mails te herkennen. Eenmaal aangemeld stuurt Phished op regelmatige basis phishing mails naar bedrijfsmedewerkers om hen zo op te leiden. Het bedrijf telt na twee jaar activiteit meer dan 250 klanten verspreid over België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Phished is het geesteskind van Arnout Van de Meulebroucke (24). 

 20 procent trapt in phishing mails 

Van de Meulebroucke ergerde zich als informaticus aan de goedgelovigheid van internetgebruikers. Uit eigen cijfers blijkt dat 20 procent van de respondenten zich bij een nulmeting laat vangen aan de gesimuleerde phishing mails. Wereldwijd gingen cybercriminelen vorig jaar met 1,7 miljard dollar aan de haal via gefraudeerd mailverkeer. 

 “We merkten dat de weinige tools die medewerkers bewust moeten maken van phishing nog steeds handmatig werken. Dat proces hebben wij als eerste geautomatiseerd”, verduidelijkt Van de Meulebroucke. Met behulp van AI-toepassingen wist het bedrijf een repertoire van meer dan 5.000 levensechte phishing mails op te bouwen. “Dat is een enorme voorsprong op onze grootste concurrenten.” 

 C-level mee aan boord

Het is duidelijk dat Phished bedrijven toegevoegde waarde biedt. “Bedrijven vinden automatisch de weg naar ons,” vertelt Van de Meulebroucke. “Ook zonder enige vorm van sales of marketing. We merken echt dat ze nood hebben aan een partner die hen van deze kopzorgen verlost. Nu er de laatste tijd verschillende bedrijven in het nieuws zijn gekomen die zich hebben moeten ‘vrijkopen’ en losgeld betalen, is er een kentering gekomen. Waar het vroeger vooral de informatici waren die hamerden op het belang van een goede beveiliging, is nu ook C-level helemaal overtuigd. Dat merken we elke dag.”

 Europese groei

Met de kapitaalsinjectie en de business ondersteuning van Jo Vandebergh, CEO bij Bringme – bekend van de virtuele receptionist en digitale conciërge, kan Phished nu zijn verdere groei aanpakken. Het bedrijf plant om nog in 2020 een tiental medewerkers in dienst te nemen. Door middel van zijn inbreng verwerft Vandebergh een positie als minderheidsaandeelhouder. Het bedrijf zal een vaste stek innemen in de Bondgenotenlaan waar ook Bringme gevestigd is.

 Phished wil de komende maanden resoluut de (cyber)aanval inzetten op onze buurlanden. “In het Verenigd Koninkrijk en in Nederland zijn we al stevig verankerd”, zegt Van de Meulebroucke. “We hebben er een mooi klantenbestand en resellers van ons platform. Daarbovenop zijn dat heel ‘volwassen’ markten, bedrijven staan er op digitaal vlak verder, wat belangrijk is voor ons businessmodel.” Naast het Verenigd Koninkrijk en Nederland wil Phished ook zijn pijlen richten op grote markten zoals Frankrijk en Duitsland.

Het bericht Phished krijgt in eerste kapitaalronde injectie van 1 miljoen euro verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over