N-VA vraagt om gezond verstand bij toepassing openingsurenwetgeving

15 mei 2020 | 12u19 | Gepost door redactie
Kritiek op heropening markten
Afgelopen week raakte bekend dat een kledingwinkel op politiebevel na amper 15 minuten alweer de deuren moest sluiten, omwille van een overtreding van de openingsurenwet. N-VA Kamerlid Katrien Houtmeyers vindt dit onbegrijpelijk en roept op om de wet met gezond verstand toe te passen.
Het bericht N-VA vraagt om gezond verstand bij toepassing openingsurenwetgeving verscheen eerst op Leuven Actueel.

De wet op de openingsurenwet van 2006 bepaalt niet alleen wanneer winkels mogen geopend zijn, ze legt hen ook een wekelijkse rustdag op. De winkelier die de wet overtreedt, kan geconfronteerd worden met een veelheid aan sancties: boetes, sluiting van de winkel of zelfs een gevangenisstraf. De lokale politie van Oudenaarde had er evenwel voor gekozen om de winkel in kwestie per direct te sluiten.

Voor N-VA Kamerlid Katrien Houtmeyers is deze sanctie buiten alle proportie: “winkels moeten normaal gezien een dag per week gesloten zijn. De afgelopen weken zijn ze door de overheid echter niet eens één dag geopend mógen zijn. Wanneer die winkeliers eindelijk opgelucht én te goeder trouw hun deuren opnieuw openen, maar ze direct opnieuw dienen te sluiten, dan is dat een kaakslag voor alle ondernemers en hun medewerkers.”

Houtmeyers roept de verantwoordelijke ministers en burgemeesters dan ook op om de wet met gezond verstand te handhaven. “Net nu iedereen klaar is om na deze crisis op te veren, drukt de overheid ons kafkaiaans terug naar beneden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Het bericht N-VA vraagt om gezond verstand bij toepassing openingsurenwetgeving verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over