N-VA: “Stadsbestuur, word wakker! Onze winkelstraten bloeden"

12 maart 2021 | 10u56 | Gepost door redactie
shoppen
“De winkelstraten bloeden” zo luidt het harde verdict van een studie naar de impact van de crisis op 1.750 winkelgebieden in België uitgevoerd door onderzoeksbureau Locatus. Leuven kreeg in deze studie op een schaal van 1 (niet zo hard getroffen) tot 7 (bloedbad) een bloedbadscore. “Dit doet pijn om te lezen” aldus Lorin Parys, fractievoorzitter, en Katrien Houtmeyers, gemeenteraadslid, “Maar we kunnen helaas ook niet zeggen dat dit volledig uit de lucht komt vallen. Al sinds het begin van de coronacrisis vragen wij meer daadkracht van het stadsbestuur om onze Leuvense ondernemers mee door deze crisis te loodsen, maar het lijkt wel alsof we staan te roepen in de woestijn.” N-VA Leuven hoopt dat de niet mis te verstane ‘bloedbadscore’ het stadsbestuur alsnog zal wakker schudden en zal aanzetten om eindelijk werk te maken van dat daadkrachtige handelsbeleid waar de N-VA al lang om vraagt. “Onze voorstellen liggen op tafel. Deze zijn niet te nemen of te laten, maar doe iets en doe het nu. Er zijn concrete maatregelen nodig en we kunnen het ons niet permitteren hierbij nog meer tijd te verliezen”.

“Nog vóór het stadsbestuur haar coronaherstelplan voorstelde in juni vorig jaar, deden wij in mei al enkele voorstellen om onze handelaars meer ademruimte te geven. Wij wilden dit doen met de toekenning van een lokaal consumptiekrediet van 100 euro per volwassen Leuvenaar, door geen stadstaksen op ondernemen te innen en 1 uur gratis ondergronds parkeren in te voeren. Om dit alles te kunnen financieren, stelden we voor enkele grote projecten zoals Leuven Bad uit te stellen en wilden we het groeipad van de stadsaanwervingen verminderen. In totaal hadden wij voor de handel en horeca een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro voorzien. Uiteindelijk maakte het stadsbestuur 10 keer minder budget vrij en voorzag ze in haar plan slechts 1,1 miljoen euro om lokale handelaars en uitbaters van horecazaken financieel te ondersteunen. En in de plaats van minstens tijdelijk toe te laten dat mensen 1 uur gratis ondergronds in het centrum konden parkeren om zo een bezoek aan Leuven zo laagdrempelig mogelijk te maken, investeerde het stadsbestuur verder in een shuttleservice tussen parking Vaartkom en het centrum, ook al bleek die geen succes te zijn. Voor ons was het van in het begin duidelijk dat deze maatregelen niet zouden volstaan om onze ondernemers door deze crisis te helpen loodsen, maar het stadsbestuur had geen oren naar onze opmerkingen en suggesties", aldus fractievoorzitter Lorin Parys.

Katrien Houtmeyers: “Uiteindelijk luidden we in september vorig jaar een eerste keer de alarmbel en deden we opnieuw enkele voorstellen om met verenigde krachten, over de partijgrenzen heen, te werken aan een master-herstelplan voor de Leuvense handel. We werden helaas opnieuw wandelen gestuurd. Toen in januari van dit jaar bleek dat van de 12.000 bedrijven met een vestiging in Leuven, er sinds de eerste lockdown al 500 gestopt waren en dat 3.951 Leuvense bedrijven die voor de coronacrisis financieel gezond waren, nu in moeilijkheden verkeerden, luidden we opnieuw de alarmbel. We agendeerden onder meer de kwijtschelding van de taksen op ondernemen opnieuw op de gemeenteraad. Maar opnieuw werden we wandelen gestuurd. ‘Deze voorgestelde maatregelen komen te vroeg. Het is niet zinvol om er nu al over te spreken’, luidde het nogal laconiek bij het stadsbestuur. Ook ons voorstel om een bezoek aan Leuven toegankelijker te maken door alsnog tijdelijk één uur gratis ondergronds parkeren te voorzien, werd weggewuifd. Resultaat: de handelaars hebben uiteindelijk zélf 5.000 uren aan gratis parkeertickets uitgedeeld aan de Leuvenaars voor drie Leuvense centrumparkings. Eerder hadden de handelaars ook al 40.000 euro aan cadeaubonnen uitgedeeld aan shoppende Leuvenaars om lokaal winkelen aan te moedigen.”

“Ondertussen zijn we één jaar na het begin van de coronacrisis, krijgt Leuven een bloedbadscore en is het nog steeds wachten op een daadkrachtig handelsbeleid van het stadsbestuur. Wij herhalen dan ook onze oproep aan het stadsbestuur. Onze voorstellen liggen op tafel. Deze zijn niet te nemen of te laten, maar doe iets en doe het nu. Er zijn concrete maatregelen nodig en we kunnen het ons niet permitteren hierbij nog meer tijd te verliezen. Daarom roepen wij het stadsbestuur andermaal op om met verenigde krachten, over de partijgrenzen heen, te werken aan een master-herstelplan voor de Leuvense ondernemers.”

Lees meer over