N-VA roept Leuvens stadsbestuur op om in te schrijven op provinciale subsidie ter versterking van de handelskernen

2 september 2021 | 12u03 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers
De provincie Vlaams-Brabant geeft haar steden en gemeenten drie keer per jaar de kans om in te schrijven op een subsidie voor handelskernversterking. Voor de twee deadlines die dit jaar al passeerden, diende Leuven geen enkele aanvraag in. N-VA roept het stadsbestuur dan ook op om hier dringend verandering in te brengen. “Onze handelaars kunnen alle steun gebruiken, zeker na het moeilijke coronajaar”, zegt federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA).

De provincie Vlaams-Brabant voorziet verschillende instrumenten die lokale besturen kunnen gebruiken om hun handelskernversterkend detailhandelsbeleid te sturen. Daarnaast kunnen lokale besturen jaarlijks subsidies aanvragen bij de provincie voor projecten ter versterking van de handelskern. Dat kan gaan van vitrinebestickering, pop-ups en cadeaucheques tot infrastructuurmaatregelen om de handelskern beter bereikbaar te maken. De subsidie bedraagt tot 10.000 euro per project.

Eerder dit jaar bleek al dat de stad Leuven in 2020 geen enkele subsidieaanvraag indiende en dus inkomsten misliep die de lokale handel ten goede zouden komen. Katrien Houtmeyers vroeg ondertussen een stand van zaken op bij de provincie Vlaams-Brabant en wat blijkt? Ook voor 2021 heeft het stadsbestuur nog geen enkele subsidieaanvraag ingediend. “Onbegrijpelijk”, aldus Houtmeyers. “Onze handelaars kunnen alle steun gebruiken en toch werd er ook dit jaar nog geen subsidieaanvraag ingediend. Terwijl de schepen van handel eerder verkondigde dat er een versnelling hoger zou geschakeld worden in de strijd tegen de handelsleegstand.”

Jaarlijks zijn er drie deadlines om projectsubsidies in te dienen: 15 april, 15 juni en 15 oktober. Bij de eerste oproep dienden negen steden en gemeenten een dossier in, goed voor bijna 47.000 euro subsidies. Bij de tweede oproep werden vier dossiers goedgekeurd voor in totaal 22.500 euro subsidies. “Een voorbeeld: de stad Landen ontving 10.000 euro voor de uitbouw van terrassen op het openbaar domein”, vervolgt Houtmeyers. “Tienen kreeg meer dan 5.000 euro voor de bestickering van leegstaande handelspanden. Ook Leuven en zijn handelaars hadden baat gehad bij een dergelijke steun.”

“De eerste twee deadlines heeft het stadsbestuur al gemist, maar de derde kan nog gehaald worden. Ik roep het stadsbestuur dan ook op om gebruik te maken van deze mogelijkheid en alsnog een subsidieaanvraag in te dienen. De handel kan er maar wel bij varen.”

Lees meer over