Minder vacatures in Leuvense regio

Stad Leuven zet in op data om steun voor handel en economie te bepalen
De voorbije 12 maanden ontving VDAB voor Vlaams-Brabant 31.971 NEC-vacatures (zonder vacatures van werving- en selectiekantoren en zonder uitzendopdrachten) rechtstreeks van bedrijven. Dat zijn er 9,5% minder dan in de periode augustus 2018 tot juli 2019. De provincie kent wel een beperktere daling dan de 12,8% op Vlaams niveau.

Kijken we naar de cijfers van de maand juli, dan zien we dat er in Vlaanderen ongeveer 30% minder vacatures waren dan in juli 2019. Voor Vlaams-Brabant zien we een gelijkaardige daling. Hierbij moet wel vermeld worden dat juli 2019 een uitzonderlijke hoge maand was in vergelijking met andere jaren. Voor Vlaams-Brabant zien we t.o.v. juli 2018 een daling van ‘slechts’ 15,7%. We zien dat de coronacrisis het aantal openstaande  vacatures ongeveer met een derde heeft doen afnemen.

In het maandrapport vind je nog meer informatie omtrent de evolutie in de verschillende sectoren.  Ook de top 10 beroepen op basis van de ontvangen vacatures voor middengeschoolden geschoolden zonder ervaring komen aan bod.

VDAB brengt met 'Werkloos? Maak jezelf niet kansloos!' een nieuwe VDAB Ontcijfert uit. Een onderzoek naar de beroepsaspiraties van de Vlaams werkzoekenden. Daaruit blijkt dat globaal ongeveer de helft van alle geregistreerde beroepsaspiraties zitten in de 20 meeste voorkomende beroepen per geslacht. 'Magazijnmedewerker' en 'Productiemedewerker' zijn het populairst bij de mannen. Bij de vrouwen staan 'Administratief medewerker' en 'Winkelmedewerker' bovenaan de lijst. Vooral de werkzoekenden die uitsluitend beroepsaspiraties aanvinken uit deze top-20 lijst zien hun kansen op de arbeidsmarkt gefnuikt door de grote concurrentie van andere werkzoekenden. Bijna 40% van de vrouwen en nagenoeg een kwart van de mannelijke werkzoekenden bevinden zich in deze situatie.

Het hele maandrapport over vacatures in Vlaams-Brabant vind je hier.

Lees meer over