Meer dan 1000 zonnepanelen op Woonzorgcentrum De Wingerd

24 juni 2020 | 08u35 | Gepost door redactie
Meer dan 1000 zonnepanelen op Woonzorgcentrum De Wingerd
Het dak van Woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven ligt sinds kort bedekt met meer dan 1000 zonnepanelen. Ongetwijfeld een van de grootste, zo niet de grootste installatie in Leuven en omstreken.
Het bericht Meer dan 1000 zonnepanelen op Woonzorgcentrum De Wingerd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het is burgerenergiecoöperatie ECoOB die de installatie liet plaatsen. Zij realiseert hiermee haar tweede project dat meteen bijna 10 keer groter is dan het eerste dat vorig jaar werd opgeleverd. De financiering gebeurt opnieuw voor de volle 100 procent met burgerkapitaal.

Frans Van Hulle, bestuurder van ECoOB, kijkt met trots terug op de realisatie. “Met grote zonnedaken (360 kWp) zoals hier op De Wingerd kunnen we echt een verschil maken op weg naar het halen van de klimaatdoelstellingen in de regio. Een samenwerking van een burgercoöperatie met woonzorgcentra zoals De Wingerd creëert een vruchtbare voedingsbodem voor de verspreiding van decentrale hernieuwbare energie. De samenwerking met installateur Energyking uit Herent is een pluspunt voor de lokale tewerkstelling. Door corona was het later dan gepland, maar sinds begin juni zet het zonnedak op De Wingerd de zomerzon volop om in ‘burgerzon’ voor haar bewoners.” De geschatte jaaropbrengst bedraagt ongeveer 325 MWh. Dit komt overeen met het jaarverbruik van ongeveer 100 huishoudens.

De Wingerd ziet zo naar schatting 38% van haar jaarverbruik gedekt door hernieuwbare energie die lokaal geproduceerd wordt. Dit was een belangrijke reden voor De Wingerd om met ECoOB in zee te gaan. “Wij willen ons steentje bijdragen aan de energietranisitie”, verduidelijkt Jan Vanwezer, directeur van woonzorgcentrum De Wingerd. “Bovendien wordt de investering volledig gedragen door ECoOB en hoeven we zelf onze eigen middelen helemaal niet aan te spreken. Als kers op de taart zien we onze energiefactuur ook nog eens dalen. De coöperatieve aanpak is een extra troef. Personeel en familie van bewoners van De Wingerd konden zelf aandeelhouder worden van ECoOB en werden zo voor een stuk mede-eigenaar van de zonnepanelen die ons nu dagelijks voorzien van groene stroom.”

Het bericht Meer dan 1000 zonnepanelen op Woonzorgcentrum De Wingerd verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over