Lopos werkt aan toestelletje om veilig afstand te houden

19 April 2020 | 20u20 | Gepost door redactie
Lopos werkt aan toestelletje om veilig afstand te houden
Lopos, een spin-off van imec en de universiteit van Gent ontwikkelt een pin, die een geluidsignaal geeft, wanneer je de afstand van anderhalve meter tot een ander persoon niet respecteert. De pin wordt momenteel getest in een aantal bedrijven. 
Het bericht Lopos werkt aan toestelletje om veilig afstand te houden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Hoe ver moeten collega’s van elkaar werken om anderhalve of twee meter van elkaar verwijderd te blijven? Niemand die het echt goed weet. Met ‘SafeDistance’ van Lopos, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, wordt het kinderspel. De wearable verwittigt automatisch bij het niet respecteren van de nodige afstand.

“SafeDistance is een klein, licht en draagbaar apparaat. Het meet in realtime of het zich niet dichter dan 1,5 meter bevindt van het dichtstbijzijnde andere apparaat. Je kan configureren welke minimumafstand je wil doen respecteren. Wanneer iemand te dicht komt, dus binnen een cirkel van anderhalve of twee meter, klinkt een geluidssignaal, trilt de wearable en gaat er optioneel een led-lichtje branden om je te verwittigen dat meer afstand nodig is”, zegt Jen Rossey, CEO van Lopos.

Hoe draag je SafeDistance?
Je draagt het rond je hals, met een neklint dat meegeleverd wordt, aan een sleutelhanger, in je broekzak of handtas, vastgeclipt aan een broeksriem, ceintuur of de borstzak van hemd of jasje of vastgeklikt op je veiligheidshelm. Het toestel werkt overal, de wearables communiceren alleen met elkaar. Er is geen privacy-issues, want er wordt niets bijgehouden in een app, noch op een server, een dashboard, een database of om het even waar.

Accuraat
Omdat SafeDistance ultra-wideband (UWB) in plaats van Bluetooth gebruikt, is het veel accurater en sneller. Bij Bluetooth bedraagt de foutmarge 2 tot 5 meter, bij UWB is dat maximaal 15 cm. SafeDistance merkt dus echt het verschil tussen 1,50 m en 1,65 m afstand, terwijl Bluetooth in het beste geval het verschil kent tussen 1,5 meter en 3,5 meter. Als je in de configuratie kiest voor 1,65 m afstand, ben je absoluut zeker dat de personen die op minder dan anderhalve meter van elkaar komen via een geluidssignaal, een trilling en optioneel een led-lichtje het sein krijgen dat ze meer afstand moeten houden.

De wearable SafeDistance wordt ontwikkeld en gecommercialiseerd door de Belgische start-up Lopos, op basis van R&D van de Universiteit Gent en imec. Lopos is een spin-off van imec, UGent en de onderzoeksgroep IDLab. Lopos werd in 2019 opgericht door een team van ingenieurs en onderzoekers.

 

Het bericht Lopos werkt aan toestelletje om veilig afstand te houden verscheen eerst op Leuven Actueel.