Lieveheersbeestje laat prikangst en pijn in vaccinatiecentra verdwijnen

19 januari 2022 | 19u10 | Gepost door annpeeters
buzzy
Buzzy, een klein medisch hulpmiddel, zorgt voor rust en comfort in de vaccinatiecentra door een vrijwel pijnloze vaccinatie. Kinderen overwinnen hun prikangst met Buzzy, een lieveheersbeestje of een bijtje dat vanuit de ziekenhuizen zijn weg naar de vaccinatiecentra vond. 

De vaccinatiecampagne voor kinderen draait op volle toeren. Voor vaccinatiecentra betekende dit een heuse ommezwaai naar een kindvriendelijke aanpak, een kind is immers geen kleine volwassene. Dat vertaalde zich in aparte vaccinatielijnen, vaccinatie op specifiek voorziene momenten tot heuse make-overs, clowns en geschenkjes voor de dapperste kinderen. In verschillende vaccinatiecentra is kindvriendelijkheid echter meer dan een hoedje op het hoofd van de vaccinator, een leuke locatie of het uitreiken van een prikdiploma.  

Vele vaccinatiecentra gaan daarom een stap verder en maken gebruik van Buzzy, een klein medisch vibrerend hulpmiddel in de vorm van een lieveheersbeestje of een bijtje met koude gelpads in de vorm van vleugels. Door zijn vibrerend en huidkoelend effect zorgt Buzzy enerzijds voor afleiding en anderzijds voor een bewezen pijnstillend effect tijdens de vaccinatie.  

Buzzy wordt kort op de bovenarm geplaatst, tussen de injectieplaats en de hersenen (‘between the pain and the brain’). Het trillen van Buzzy brengt de zenuwen in de war, zodat er geen scherpe pijn wordt gevoeld. Buzzy doet drie dingen: het koelt de prikplek, het leidt af en het toestelletje trilt. Wanneer zenuwen niet-pijnlijke signalen zoals koude en trillingen ontvangen, sluiten de hersenen de poort voor pijnsignalen. Het trillen van Buzzy en de koude van de ijsvleugeltjes krijgen voorrang en zijn dominant over de pijn. Het kind ervaart nog wel een zogenaamde tastsensatie, maar niet meer de pijn van de prik. 

 

Buzzy is een evidence based hulpmiddel, ontwikkeld door een kinderarts en wordt gebruikt in verschillende ziekenhuizen, onder andere ook in UZ Leuven. Het bedrijf dat Buzzy op de markt brengt is Puramed, met kantoren in Leuven. 

buzzy

Lees meer over