Leuvens architectenbureau laat ons straks gezonder werken dankzij nieuwe technologie

13 juni 2019 | 16u37 | Gepost door redactie
Leuvens architectenbureau laat ons straks gezonder werken dankzij nieuwe technologie
Jaspers-Eyers Architects gaat in zee met TakeAir, de Belgische innovator die een systeem bedacht ,waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen worden verspreid. Zo installeert het architectenbureau de innovatie in het eigen kantoor in Leuven en onderzoeken ze of het ook in hun toekomstige ontwerpen geïntegreerd kan worden. De ambitie van beide bedrijven: dat het systeem binnenkort de nieuwe standaard is voor nieuwbouwprojecten in ons land, zodat we met z’n allen gezonder kunnen werken.
Het bericht Leuvens architectenbureau laat ons straks gezonder werken dankzij nieuwe technologie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Architectencollectief Jaspers-Eyers Architects, bekend van onder andere de KBC toren in Gent en de reconversie van de WTC torens in Brussel, verspreidt sinds kort gezonde bacteriën in de ventilatiekanalen van hun kantoor in Leuven. Het gaat om een innovatie van TakeAir, het Oostendse bedrijf dat het systeem ontwikkelde om de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen te verbeteren.

“Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren, heeft namelijk ook een keerzijde. We houden de koude of warme lucht wel beter buiten, net als CO2 of andere schadelijke stoffen, maar de filters van de ventilatie houden ook de gezonde bacteriën tegen. Precies dat soort gezonde bacteriën worden via het systeem in de gebouwen verspreid. Concreet maakt het gebruik van bacteriën die je in een gemiddelde bosgrond vindt en verstuift het deze via de ventilatiekanalen”, zegt Jo Pannecoucke, CEO TakeAir.

Uit onderzoek blijkt dat een betere luchtkwaliteit op kantoor ook een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemers, alsook op het ziekteverzuim. De productiviteit blijkt zo tot 10% te stijgen én het ziekteverzuim blijkt tegelijk tot 10% te dalen.

“We brengen gemiddeld 92% van onze tijd binnen door, dus spreekt het voor zich dat de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen enorm belangrijk is. Daarom willen we met deze innovatie inzetten op een nieuwe trend, die van de ‘microbiële architectuur’: duurzame, goed geïsoleerde gebouwen, die ook de gezonde bacteriën van de natuur naar binnen brengen”, zegt Loïk Eyers, Jaspers-Eyers Architects

Nieuwe standaard

Jaspers-Eyers Architects installeerde de technologie in eerste instantie om een gezonde werkomgeving te creëren voor de 45 eigen werknemers in het kantoor in Leuven. Maar het architectenbureau, dat al tientallen grote Belgische gebouwen ontwierp, wil nu ook nagaan of de innovatie geïntegreerd kan worden in de ontwerpen voor hun klanten. Zo wil het de binnenluchtkwaliteit in België – gebouw per gebouw – verbeteren. “Tot nu toe werd het systeem voornamelijk geïnstalleerd in bestaande kantoren, maar wij willen onderzoeken of we het ook in de nieuwbouwmarkt kunnen integreren. Als er nog andere architectenbureaus ons voorbeeld volgen, kan dit de nieuwe standaard worden”, zegt  Loïk Eyers, Jaspers-Eyers Architects

Het bericht Leuvens architectenbureau laat ons straks gezonder werken dankzij nieuwe technologie verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over

Ook interessant