Leuven versterkt banden met Japanse topondernemers

5 november 2019 | 11u03 | Gepost door redactie
Leuven versterkt banden met Japanse topondernemers
Op dinsdag 29 oktober kwam de Belgium-Japan Association & Chamber of Commerce (BJA) naar Leuven om de banden aan te halen tussen Leuven en Japan. Meer dan 50 topondernemers konden op vier iconische Leuvense locaties de innovatieve sterktes van Leuven met eigen ogen aanschouwen. De tickets voor dit ’VIP visit to the future’ waren in een oogwenk uitverkocht, wat het belang van dit initiatief nog meer in de verf zet.
Het bericht Leuven versterkt banden met Japanse topondernemers verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leuven MindGate en stichtende partners KU Leuven, imec en stad Leuven presenteerden aan de Leuvense en Japanse ondernemers van de BJA een inspirerend programma. De BJA heeft tot doel alle commerciële, industriële, financiële, culturele, humanitaire en sociale betrekkingen tussen België en Japan te bevorderen en te ontwikkelen. De BJA telt meer dan 650 Belgische, Europese en Japanse bedrijfs- en individuele leden.

Na een rondleiding in de cleanrooms van imec ontmoetten de aanwezigen Prof. Luc Van den hove, de algemeen directeur en CEO van imec. Imec is als ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie nauw verbonden met de Japanse markt, met onder meer een vertegenwoordiging in de hoofdstad Tokio.

Luc Van den hove bevestigt het belang van Japan voor imec: ”Japan is een belangrijke partner van imec, en is goed voor bijna een vijfde van onze business. We hebben bijna maandelijks een Japanse delegatie op bezoek en organiseren sinds 2002 jaarlijks een imec Technology Forum (ITF) in Tokio. We vonden het erg interessant om in het kader van dit ‘VIP visit to the future’ deze Japanse ondernemers te mogen ontvangen.”

Na een voorstelling van het Leuvense ecosysteem door Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate, konden de aanwezige ondernemers kennismaken met de laatste technologische ontwikkelingen in de gezondheidssector in het Health House. Health House is een uniek belevingscentrum over de toekomst van gezondheid en zorg. Het biedt een uniek platform waarop partners hun ‘state-of-the-art’ innovaties en technologieën kunnen tentoonstellen en demonstreren hoe ze inwerken op de geneeskunde en zorg van de toekomst.

In de Universiteitshallen wisselden de aanwezigen van gedachten met Luc Sels, de rector van de KU Leuven. Ze gingen daarna in het prachtige stadhuis in gesprek met burgemeester Mohamed Ridouani.

“Dat de Japanse en Leuvense deelnemers deze top-stakeholders kunnen ontmoeten, is geen toeval” vertelt Gilbert Declerck, voorzitter van Leuven MindGate én voorzitter van de BJA. “De banden tussen Leuven en Japan zijn van oudsher al sterk, en die samenwerking bewijst elke dag opnieuw haar waarde. Denk maar aan de KU Leuven, die sterk inzet op samenwerking tussen de Leuvense universiteit en haar Japanse tegenhangers.”

“Japan is dan ook een enorm sterke kenniseconomie, waar we veel van kunnen leren”, gaat Declerck verder. “Maar omgekeerd zijn ook de Japanse bedrijven en ondernemers onder de indruk over welk economisch potentieel Leuven beschikt. Met dit evenement, in samenwerking met de BJA, hopen we de bestaande banden enkel te versterken en tegelijkertijd nieuwe opportuniteiten aan te reiken. Zowel aan de Leuvenaars als aan de Japanners.”

Ook rector Luc Sels is blij met het initiatief: “Het bezoek van BJA komt er aan de vooravond van mijn volgende bezoek aan Japan. Voor het derde jaar op rij organiseren we in november een innovatieseminarie op de Belgische ambassade in Tokio, in deze editie met focus op onze kracht in de wereld van de artificiële intelligentie. We werken intensief samen met meerdere universiteiten zoals Hitotsubashi, Keio, Kyoto en Waseda. Er zijn ook belangrijke historische banden met Japan. Zo hebben het Japanse hof, de universiteiten en enkele welvarende Japanse families in de jaren na de eerste wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld bij de heropbouw van de universiteitsbibliotheek. De BJA kan ons zeker helpen om de banden ook hier in België te verstevigen.”

Burgemeester Mohamed Ridouani besluit op het einde van het bezoek: “Lokale samenwerking, om wereldwijd troeven uit te spelen, werkt. Dit bezoek was het ideale moment om de Leuvense wereldtop, zoals imec, KU Leuven en Health House, voor te stellen, nuttige contacten te leggen en het mooie verhaal van Leuven vertellen.”

Het bericht Leuven versterkt banden met Japanse topondernemers verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over