Leuven maakt voorbehoud bij project Broeksite in Machelen

25 juni 2019 | 12u26 | Gepost door redactie
Leuven maakt voorbehoud bij project Broeksite in Machelen
Het college van burgemeester en schepenen van de stad Leuven heeft kennis genomen van het nieuwe voorstel op de terreinen in Machelen waar voorheen het Uplace project gepland was. Ondanks de wijzigingen aan het oorspronkelijke plan blijft de stad Leuven zich fundamentele vragen stellen over deze ontwikkeling op Broeksite in Machelen op de gronden van de NV Uplace.
Het bericht Leuven maakt voorbehoud bij project Broeksite in Machelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het nieuwe project geeft de indruk te kijken naar de toekomst. Er wordt ingespeeld op een aantal actuele trends.  Door het principe van maakwinkels op deze site een belangrijke plaats te geven wordt de circulaire economie vooruitgeschoven. Het principe van werk-winkelwijk gaat in op de trend om multifunctionele stedelijke gebieden te ontwikkelen. Tegen deze principes verzetten wij ons niet.

Toch maakt de stad Leuven ook voorbehoud. Er is immers weinig reden tot juichen. Op de site worden geen woningen voorzien. Daardoor vervalt het stedelijke karakter ervan in grote mate. De basis van het nieuwe project is een bedrijvencentrum (60.000 m²) dat verweven wordt met een retailzone (maakwinkels) in totaal 55.000 m², onder de vorm van thema-huizen en dit alles rondom een 25.000 m² groot park. De samenhang blijft vaag geformuleerd. Er is geen concrete invulling en dus kan er ook weinig gezegd worden over de economische haalbaarheid. Deze is van belang, want het opvullen van 55.000 m² ruimte, voor een zeer groot deel met grotere oppervlaktes (+ 400 m²), is risicovol omdat de kostprijs van winkelruimte en deze van maakruimte  ver uit mekaar liggen.

Als het project niet succesvol is dan kan deze 55.000 m² retailruimte (maakwinkels) makkelijk omgewisseld worden naar traditionele retailruimte. Schepen van handel Els Van Hoof is formeel: “Wij kunnen niet akkoord gaan met een plan waarbij je op voorhand geen garantie hebt over hoe het zal aflopen. Voor de stad Leuven is een traditionele retailontwikkeling op die locatie onbespreekbaar. Het risico dat dit gebeurt maakt dat het voorstel op Broeksite in Machelen oude Uplacewijn in nieuwe zakken lijkt.”

Burgemeester Ridouani besluit dat het stadsbestuur van Leuven bijgevolg niet kan instemmen met dit project zolang de invulling ervan niet concreet is en de garantie aanwezig is dat dit project niet een deur openzet om relatief eenvoudig terug te vallen op een alternatief Uplace-project.

Het bericht Leuven maakt voorbehoud bij project Broeksite in Machelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over