Leon van den Borre (63) neemt afscheid van De Brug: “De overvallers vergaten de dikke portefeuille”

Leon van den Borre gaat met pensioen.

Frituur/restaurant De Brug blijft bestaan maar moet wel verder zonder bezieler Leon van den Borre. Na 40 jaar meent Leon dat het tijd is voor een welverdiend pensioen.

Er zijn zo van die horecamonumenten die je amper met een pen kan schrijven…Leon van den Borre is zo iemand. Ruim 40 jaar geleden besloot hij als jonge twintiger om een frituur te openen en vier decennia later is die frituur/restaurant nog steeds een vaste waarde in onze regio. Dat zal ook zo blijven maar dan wel zonder Leon van den Borre want op zijn 63ste heeft de drijvende kracht achter De Brug besloten om met pensioen te gaan. “Het is een mooie tijd geweest maar nu is het tijd om te rusten. Ik voelde aan dat het allemaal te ingewikkeld wordt met al die regeltjes en wetten. Vroeger was je een hele dag en avond met bezig met je zaak en deed je daarnaast nog wat papierwerk. Tegenwoordig is het helaas andersom. Dat is niet meer voor mij…Laat de jeugd dat maar doen, denk ik dan. Ach, misschien redeneerden onze ouders ook zo toen hun tijd om te gaan was gekomen. Ik weet nog dat veel ervaren ondernemers ermee zijn gestopt toen de btw werd ingevoerd. Nee, die moderne tijd laat ik liever aan mij voorbij gaan. Ik ben begonnen op mijn 22ste en ik stop op mijn 63ste. Trouwens, mijn vrouw heeft en spierziekte en we zitten vaak in Spanje. Daar moet ze dankzij het klimaat geen pijnstillers nemen en in België kan ze niet zonder. Het is tijd voor ons om te genieten want we hebben hard gewerkt.”

Mooie doorstart

Liefst 40 succesvolle jaren leveren uiteraard wel wat anekdotes en belevenissen op. Leon zou er urenlang kunnen vertellen over De Brug maar de overval in het jaar 2000 is toch blijven hangen. “Ik zal het nooit vergeten: 16 januari 2000. Plots stonden er zes gangsters met revolvers te zwaaien in De Brug. We moesten alles afgeven. Onze gsm, onze portefeuille…Ze haalden de kluis leeg, zelfs het kleingeld. Maar de dikke portefeuille die bovenop de kluis lag, merkten ze niet op. Er zat nochtans veel geld in. Ze hebben die overvallers kunnen oppakken, weliswaar drie jaar na datum. Geen leuke ervaring maar alle mooie momenten maken dat dieptepunt wel goed. In de goede tijd zaten de klanten vaak tot ’s nachts in De Brug. Na hun eten rookten ze nog een sigaret of een sigaar, soms met een straffe cognac. Dat waren mooie tijden. Soms moest ik ze om 3 of 4 uur ’s nachts buitenzwieren…Tegenwoordig is dat ondenkbaar. Ja, er is heel veel veranderd en zeker de voorbije tien jaar. Voor ons is het nu voorbij en we zijn bezig met de overname zodat De Brug een mooie doorstart krijgt. De klanten zullen hopelijk niet merken dat ik er niet meer ben…Ik zal nog vaak denken aan de mooie jaren in De Brug maar meestal zal dat wel in Spanje zijn waar we nu gaan genieten van het leven.”

Frituur/restaurant De Brug is bekend tot ver buiten Herent en Leuven.

Frituur/restaurant De Brug is bekend tot ver buiten Herent en Leuven.
Frituur/restaurant De Brug is bekend tot ver buiten Herent en Leuven.

Lees meer over