Learning for Life pakt tekort aan opgeleide bartenders aan in Leuven

Feestende studenten verstoren nachtrust
Nu de heropening van de horeca bevestigd is, wordt een ander nijpend probleem steeds dringender: het tekort aan gekwalificeerd barpersoneel. Het afgelopen jaar zagen steeds meer en meer horecazaken hun personeel omwille van de coronacrisis naar andere sectoren vertrekken. Horeca-uitbaters vrezen dat ze die personeelsleden niet meer zullen terugzien. Met de doorgedreven opleiding Learning for Life wil Diageo, wereldleider op de markt van sterkedrank, het knelpuntberoep van bartender aanpakken. Het moederbedrijf van onder andere Johnnie Walker, Guinness en Tanqueray werkt daarvoor samen met Horeca Forma, VDAB en voor het eerst ook met stad Leuven.

Nu het Overlegcomité beslist heeft dat de horeca haar terrassen opnieuw mag openen op 8 mei, komt een ander dringend probleem meer aan de oppervlakte. Er heerst namelijk een tekort aan gekwalificeerd barpersoneel. De sector laat zich echter niet ontmoedigen en pakt het tekort zelf aan met een nieuwe editie van Learning for Life. Dat programma werd eerder al succesvol uitgerold in Antwerpen en Gent en vindt nu voor het eerst plaats in Leuven. Negen weken lang worden acht werkzoekenden – coronaproof – opgeleid tot bartender.

Barman en -vrouw als knelpuntberoep ondanks coronacrisis

Wanneer vacatures niet ingevuld geraken binnen een bepaalde sector of niche, spreken we van knelpuntberoepen. Bartender staat al enkele jaren op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Naast flexibele werktijden, vraagt het beroep ook specifieke kennis en skills. Daarop wil Learning for Life inspelen, door een doorgedreven training aan te bieden aan gemotiveerde werkzoekenden.

Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma over het programma: “Goed opgeleide bartenders zijn voor de horecasector meer dan ooit belangrijk. Nu de sector terug open kan, willen we klanten onmiddellijk de best mogelijke service aanbieden.  Een bartender doet meer dan een drankje uitschenken met een glimlach. De opleiding gaat over kostprijsberekeningen, geschiedenis van dranken, smaakcombinaties, … Deze bartenders zullen mensen doen beseffen hoe hard ze de horecasector gemist hebben”

Intensieve opleiding en stage

De kreet om hulp van horeca-uitbaters laat niemand onberoerd. Diageo slaat daarom opnieuw de handen in elkaar met VDAB en Horeca Forma en voor het eerst ook met het stadsbestuur van Leuven. Samen organiseren ze Learning for Life. Vandaag volgen acht gemotiveerde deelnemers dit programma. Zij werden na een individuele screening geselecteerd omwille van hun uitgesproken interesse om in de horeca aan de slag te gaan. In totaal volgen ze een intensief programma dat negen weken duurt. Tijdens de opleiding van maar liefst 260 uur worden ze klaargestoomd voor een carrière als bartender. Naast theoretische kennis bevat het programma ook een doorgedreven praktische training. Na zes weken zullen de cursisten namelijk de kans krijgen om de aangeleerde vaardigheden om te zetten in de praktijk tijdens een stage van drie weken.

Peter Wellens van VDAB legt uit: “Voor onze horecaopleidingen werken we graag samen met de lokale werkgevers. We zijn dan ook heel blij dat het aandeel aan werkplekleren in de opleiding bartender zo hoog ligt.”

Bewezen succes

Ook stad Leuven steunt het opleidingsprogramma. De stad telt vandaag 3.276 werkzoekenden. Met de heropening van de horeca in het vooruitzicht, is het nu het ideale moment om gemotiveerde werkzoekenden op te leiden en warm te maken voor het beroep van barman of -vrouw. Aangezien meer dan 70% van de cursisten een duurzame job vindt in de sector, helpt het programma niet enkel werkzoekenden aan een baan maar komt het ook tegemoet aan de noden van de sector.  

Bij stad Leuven is schepen van handel en horeca, Johan Geleyns, alvast positief: “Het was een loodzwaar jaar voor velen in de sector en de heropening van de terrassen wekt nog gemengde gevoelens op. Daarom is het echt belangrijk dat we hen ondersteunen waar nodig. Vorig jaar nog sloten we een samenwerkingsovereenkomst af met VDAB. We gaan werkzoekenden en tijdelijk werklozen nog meer ondersteunen om hun vaardigheden aan te scherpen, en elk mogelijk potentieel talent naar de arbeidsmarkt toe leiden. Dankzij de samenwerking bouwen we niet alleen samen verder op elkaars expertise, maar we ondersteunen er ook de Leuvense horecasector mee op een directe manier. We zijn namelijk regelmatig in overleg met de sector en zij geven al langer aan te vrezen voor een nijpend personeelstekort bij een mogelijke heropening. Deze opleiding tot bartender is alvast opnieuw een stevige stap in de goede richting.”

Wereldwijd meer dan 140.000 jongeren opgeleid

Aneta Jóźwicka, Diageo’s Corporate Relations Director voor Noord-Europa, over de lokale uitrol: “Learning for Life wil mensen inspireren en opleiden tot professioneel bartender. Op die manier begeleiden we werkzoekenden naar een carrière en pakken we tegelijkertijd het tekort aan gekwalificeerd barpersoneel aan. Het succes van het project ligt in de samenwerking en de betrokkenheid van de partners. We zijn dan ook trots dat we opnieuw kunnen samenwerken met Horeca Forma en VDAB en nu voor het eerst ook met stad Leuven. Diageo vindt het belangrijk om de sector zelf actief te steunen en hecht daarom veel waarde aan deze unieke samenwerking.”

Learning for Life werd in 2008 opgezet en loopt wereldwijd. Het programma wil werkzoekenden aan een job helpen door ze op te leiden. Tot dusver heeft Learning for Life wereldwijd meer dan 140.000 jongeren opgeleid. Jaarlijks lopen er meer dan 90 projecten in 40 landen. Vier jaar geleden werd het programma in België gelanceerd. Sindsdien werkten meer dan 50 jongeren het programma succesvol af in Vlaanderen.

Lees meer over