KU Leuven reikt erepenning uit aan Françoise Chombar

13 oktober 2021 | 08u58 | Gepost door annpeeters
erepenning
KU Leuven heeft een erepenning uitgereikt aan Françoise Chombar, oprichter en jarenlang CEO van chipproducent Melexis. Chombar wordt gelauwerd voor haar maatschappelijke verdiensten in verschillende domeinen. Het is de eerste keer dat de Groep Wetenschap & Technologie een erepenning uitreikt.

Op 30 juli nam Françoise Chombar (°1962) afscheid als CEO van Melexis, het technologiebedrijf dat ze zelf in 1989 oprichtte. Ze vervulde die functie zeventien jaar met verve en speelde zo een bepalende rol in de uitbouw en het succes van de Vlaamse elektronica-industrie. Haar carrière werd in 2018 al bekroond met zowel de Global Prize for Women Entrepreneurs als de ICT Personality of the Year.

Daarnaast staat Chombar ook gekend als een voorvechter en inspirator in het STEM-domein (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Zo is ze voorzitter van het STEM-platform, de groep experten die de Vlaamse regering adviseert. Françoise Chombar zet zich ook actief in om diversiteit en inclusie in ondernemingen te verbeteren.

Om deze redenen reikt de Groep Wetenschap & Technologie, voor het eerst, een erepenning uit aan Françoise Chombar. Dit is een officiële erkenning voor externe collega’s die zich op academisch of maatschappelijk vlak hebben onderscheiden.

“Met deze erepenning onderstrepen we de leidende rol die Chombar heeft gespeeld in de uitbouw van de micro-elektronica-industrie in België en Europa”, aldus Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie. “Naast haar succesvol ondernemerschap zet ze zich ook al jarenlang in om jonge mensen te motiveren voor een carrière in STEM. Een missie die we met onze groep uiteraard ter harte nemen en actief uitdragen.”

Inspiratie op vele vlakken

“Het is met grote dankbaarheid dat ik deze eervolle onderscheiding in ontvangst mag nemen”, reageert Françoise Chombar. “Het siert de KU Leuven dat ze via deze erepenning zichtbaarheid verleent aan de belangrijke maatschappelijke uitdagingen die technologie en genderevenwicht zijn. Deze erkenning sterkt me in mijn ambitie. Als STEMinist zal ik me met een grote gedrevenheid blijven inzetten voor meer STEM en meer inclusie, omwille van de positieve impact op onze economie, onze planeet en onze samenleving als geheel.”

“Françoise Chombar is een inspiratie op vele vlakken”, reageert professor Marian Verhelst, promotor van de erepenning. “Haar gedrevenheid in het stimuleren van STEM-disciplines, diversiteit en ondernemerschap is bewonderenswaardig. Met haar tomeloze passie en energie heeft ze veel zaken in beweging gezet en talloze mensen geïnspireerd, waaronder mezelf.”

Foto: Françoise Chombar, geflankeerd door Marian Verhelst en Michiel Steyaert, promotoren van de erepenning. | © KU Leuven - Johan Van Droogenbroeck

Lees meer over