KU Leuven gaat brouwers van de toekomst opleiden

23 januari 2020 | 16u07 | Gepost door redactie
AB InBev en Google bundelen krachten om horeca-uitbaters te ondersteunen
AB InBev investeert in een nieuwe leerstoel aan de KU Leuven. Met de financiële steun van deze ‘AB InBev Chair in Malting and Brewing’ zal de universiteit vanaf september 2020 een internationaal postgraduaat in mouten en brouwen inrichten. Het is eerder uitzonderlijk dat een leerstoel - een schenking aan een universiteit - naar een effectieve opleiding gaat. De meeste leerstoelen gaan naar onderzoek.
Het bericht KU Leuven gaat brouwers van de toekomst opleiden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het postgraduaat wordt georganiseerd door de KU Leuven en start in september 2020. Met het programma mikt de universiteit op Leuvense, nationale én internationale studenten met een masterdiploma (bio)ingenieurswetenschappen of exacte wetenschappen. De Engelstalige opleiding duurt één jaar en bestaat uit tien vakken, die gegeven worden door experten van de KU Leuven, telkens aangevuld met een expert uit de industrie. “We willen studenten de kans geven om diepgaande theorie te koppelen aan praktijkervaring en kennis op industriële schaal. Vooral dit laatste is uniek in Europa”, zegt professor Christophe Courtin, leerstoelhouder en één van de academische verantwoordelijken van het nieuwe postgraduaat.

Eeuwenlang gezamenlijk erfgoed

De brouwtraditie van AB InBev  gaat terug tot 1366 in den Hoorn in de Leuvense Vaartkom. De KU Leuven kent een zeer lange traditie van brouwerijonderwijs- en onderzoek in Leuven. Die traditie startte met de oprichting van een brouwerijschool in 1887 en wordt vandaag  voortgezet in verschillende onderzoeksgroepen, waaronder deze van professor Christophe Courtin en professor Kevin Verstrepen, beiden leerstoelhouders van deze nieuwe AB InBev Chair in Malting and Brewing.

AB InBev en KU Leuven werken ook al meer dan tien jaar intensief samen op vlak van onderzoek naar gist en fermentatietechnologie, en  recent ook op andere domeinen zoals granen en membraantechnologie. “Met deze leerstoel kunnen we onze zeer lange traditie in brouwerijonderwijs verder versterken”, aldus professor Christophe Courtin. “Het postgraduaat zal gebaseerd zijn op ons onderzoek naar gisten, granen en processing in de context van mouterij en brouwerij, dat zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven staat. Door studenten een solide wetenschappelijke en praktische kennis van het ganse mout- en brouwproces te geven, zal het postgraduaat dat onderzoek nog versterken en zorgen voor een verdere internationale uitstraling ervan”, voegt professor Kevin Verstrepen toe.

De groep van professor Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Center for Microbiology) ontwikkelde recent ook een grootschalige, gratis toegankelijke online cursus of MOOC (Massive Open Online Course) over de wetenschap achter bierbrouwen. Deze cursus start op 24 februari 2020 en is verplicht voor alle studenten die het postgraduaat willen volgen. Op die manier starten alle studenten in september 2020 aan het postgraduaat met eenzelfde basiskennis. Meer informatie vindt u op https://www.edx.org/course/beer-the-science-of-brewing?utm_source=rss&utm_medium=rss.

Wisselwerking met studenten

Beide partners willen investeren in jongeren die blijven innoveren en excelleren. “Dit is een investering in de toekomst van de Belgische brouwexpertise en de door Unesco erkende Belgische biercultuur. Wisselwerking met jongeren is cruciaal. De frisse blik van de jeugd daagt ons uit om onze brouwprocessen te vergroenen en onze co-producten zoals rest-alcohol te valoriseren”, zegt Bart Grieten, Belg aan het hoofd van alle 32 AB InBev brouwerijen in Europa. “De opleiding heeft één doel: het erfgoed én de toekomst van hoog kwalitatief Belgisch bier garanderen.”

GITEC

AB InBev heeft haar wereldwijd innovatiecentrum, GITEC voor Global Innovation and Technology Center, ook altijd in Leuven behouden. Wordt er ergens ter wereld een nieuw AB InBev bier gebrouwen  of een duurzamere verpakking gelanceerd, dan is de kans zeer groot dat dat in Leuven is ontwikkeld. De eeuwenlange bierexpertise zit dus gebundeld in Leuven. Bij GITEC werken maar liefst 22 verschillende nationaliteiten, 24 PhD’s van in totaal ongeveer 150 onderzoekers.

Praktisch

Het postgraduaat start in september 2020 en is toegankelijk voor studenten met een relevant masterdiploma in (bio)ingenieurswetenschappen of exacte wetenschappen. Geïnteresseerde studenten vinden meer informatie via https://www.biw.kuleuven.be/maltingandbrewing/?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht KU Leuven gaat brouwers van de toekomst opleiden verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over