INTERVIEW Cafébaas Karim Benjelloun over coronamaatregelen: “We sluiten Plaza van 1 tot 18 januari”

terrassen

Nieuwe coronagolf, nieuwe maatregelen. Het wordt haast een gewoonte maar voor de getroffen sectoren betekent het alweer een zoveelste financiële domper op de feestvreugde, voor zover dat laatste nog bestaat in coronaland. Cafébaas Karim Benjelloun van Plaza op de Oude Markt is de wirwar aan maatregelen stilaan beu: “Eerst moesten we politie-agent spelen en nu mogen we ook doktertje spelen. Onbegrijpelijk!”

Je omschrijft de nieuwe maatregelen als een nekschot maar ook als een slag in het water. Geloof je er niet in?

“Het Overlegcomité heeft extra maatregelen genomen en daarmee is alles zo ongeveer gezegd. Ik zie de vooruitgang er niet in om de verspreiding van het virus voldoende af te remmen. Met betere ventilatie ben ik mee en met het scannen van het Covid Safe Ticket ook maar ik stel me wel grote vragen bij het feit dat je als uitbater zelf coronatesten zou kunnen afnemen om dansen zonder mondmasker mogelijk te maken. Vroeger was ik cafébaas maar ondertussen heb ik twee extra jobs: politieman en dokter. De premier en de minister van Volksgezondheid vragen me om bij mijn klanten een coronatest af te nemen en vervolgens tot een diagnose te komen. Toch wel straf. Karim mag nu ook doktertje spelen…Wat zal het volgende zijn? Wie dit heeft bedacht, is niet het scherpste mes in de schuif.”

Hoe ga je de nieuwe maatregelen toepassen in Plaza op de Oude Markt?

“De voorbije dagen was het eerder kalm in het café maar de volgende dagen verwacht ik wel lockdownfeestjes. We gaan de geldende maatregelen toepassen en vrijdag moeten de mondmaskers op na middernacht, tenminste voor klanten die willen dansen. Het wordt nogal ingewikkeld. Een klant die zonder mondmasker op een barkruk aan de toog zit, mag ik bedienen maar iemand die recht staat aan de toog niet, zelfs niet als die klant een mondmasker draagt. Ja, mannen, knappe koppen in Brussel. Zijn het kleuters van vijf jaar die dat allemaal bedenken en opschrijven? Misschien zouden we het beter aan kleuters van vijf jaar overlaten. Weet je wat er moest gebeuren? Weer even de rem erop. Minder decibels voor de muziek en de zaken sluiten om 2 uur ’s nachts. Zo haal je het decadente feesten eruit want in de late uurtjes gaat alles los. Dat is misschien geen populair standpunt maar ik meen het wel. Nu heeft men het quasi onmogelijk gemaakt voor de discotheken en heel moeilijk voor de danscafés. Ze hebben ons weer mooi bij ons pietje.”

Zie je het eigenlijk nog wel zitten nu de ene coronagolf de andere blijft opvolgen?

“Kijk, cafébaas is en blijft het mooiste beroep ter wereld. Ik doe het nog altijd tot tranen toe graag maar na het moeilijke jaar 2020 begint het in 2021 een beetje mijn keel uit te hangen. We zitten nu in de vierde golf en ik voorspel dat er nog een vijfde, een zesde en zevende zal komen. En elke keer is de horeca het kind van de rekening maar zijn we ook verantwoordelijk voor het stijgende aantal besmettingen? Dat lijkt me niet want we zijn open sinds mei en de coronacijfers daalden. Wanneer zijn de cijfers weer gestegen? Ze hebben de scholen geopend in september en het was prijs. De horeca is dus niet de motor van de coronabesmettingen. België ligt nu weer half plat met thuiswerk en weet ik wat nog allemaal maar er zijn er nog altijd in de spreekwoordelijke klas die het niet begrijpen. De regering moet stilaan man en paard noemen en erkennen dat het onderwijs momenteel de motor is van de toegenomen besmettingen. Maar om op je vraag terug te komen: met alles wat we al hebben meegemaakt het voorbije anderhalf jaar is het angstzaadje wel geplant. Ik ga al beginnen met café Plaza te sluiten op maandag vanaf nu. Ik moet van zeven dagen naar zes dagen gaan om de kosten binnen te perken te houden. We leven op hoop dat we de komende zes weken financieel overleven. De kerst- en oudejaarsfeestjes hebben we ook al geschrapt. En vanaf 1 tot 18 januari sluit Plaza de deuren want ik ga op stap met het vast personeel. Die hebben het ook erg zwaar gehad door al die coronagolven. Wat de komende jaren betreft weet ik het niet goed. Zelf merk ik dat ik meer en meer eens links en eens rechts begin te kijken…Ik durf op dit moment niet zeggen dat ik nog vijftien jaar cafébaas blijf en mijn carrière in de horeca zal beëindigen. Trouwens, welke jonge ondernemer wil zich nu nog engageren om een zaak te beginnen? De coronapandemie en het beleid dat er in ons land aan werd gekoppeld, heeft een hele generatie jonge enthousiaste ondernemers vermoord. Dat betreur ik heel erg.”

Lees meer over