In stoffenwinkel Lana Lotta werd solidariteit van Leuvenaars heel tastbaar

6 juni 2020 | 08u33 | Gepost door redactie
In stoffenwinkel Lana Lotta werd solidariteit van Leuvenaars heel tastbaar
Heleen Smeyers (48) baat samen met zus Veerle al 6 jaar de stoffenwinkel Lana Lotta uit. Volgende week verhuizen ze naar een ruimer pand in de Diestsestraat. Maar daar gingen – ook door corona – enkele spannende maanden aan vooraf.
Het bericht In stoffenwinkel Lana Lotta werd solidariteit van Leuvenaars heel tastbaar verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Toen we het bericht kregen van de lockdown was ik aanvankelijk in paniek”, vertelt Heleen. “We hadden immers net die week ons nieuwe pand gekocht. Dan spookt er natuurlijk van alles door je hoofd. Maar na een paar dagen besliste ik de knop om te draaien en rustig de opening van de nieuwe winkel voor te bereiden. Al is dat niet echt gelukt. Door de lockdown hadden mensen meer tijd om te naaien en dus stroomden de bestellingen via de webshop binnen. Die leverden we bij onze Leuvense klanten met de bakfiets. Meteen de kans voor een leuke maar veilige babbel”.

Heleen en Veerle waren getuige van de grote solidariteit onder de Leuvenaars. “Toen opgeroepen werd om mondmaskers voor de zorgsector te maken, kwamen heel veel mensen bij ons materiaal kopen”, vervolgt Heleen.  “Het was hartverwarmend om te zien hoeveel er genaaid werd, louter om te helpen. Soms zelfs voor volslagen onbekenden. Zelf wilden we niet achterblijven: we deelden resten stof uit en maakten mondmaskers voor rusthuizen, thuisverpleegkundigen, crèches en dokters. In onze nieuwsbrief en blog gaven wij ook tips: van welke elastieken de beste zijn tot hoe lang je ze moet knippen. En we deelden patronen uit voor wie geen computer had”.

Om iedereen de kans te geven een eigen mondmasker te maken, mochten stoffenzaken al op 4 mei de deuren openen: “Het was een race tegen de tijd om alles veilig in te richten en de bestellingen rond te krijgen. Door de grote vraag was het immers niet zo makkelijk om voldoende katoen, linten en elastieken te bemachtigen. Maar alle inspanningen werden beloond toen we de eerste dag de lange rij wachtenden zagen. Om vlotter te werken hebben we zelfs buiten in een tentje van de stad Leuven een afhaalpunt voor bestellingen ingericht. Dat werkte goed.”

Volgende week trekt Lana Lotta in een ruimer pand. “In de nieuwe winkel kunnen we tot 12 mensen toelaten”, zegt Heleen. “Voor corona zouden we voor de gezelligheid alles dicht bij elkaar gezet hebben, maar nu zijn we toch voorzichtiger. Zolang de maatregelen gelden, laten we extra ruimte vrij. Zo kan iedereen makkelijk rondwandelen. De workshopruimte gebruiken we voorlopig niet. En de mondmaskers blijven nog even. We dragen ze systematisch en dat went wel. Met of zonder masker: persoonlijk contact en advies blijven ons uitgangspunt. Sommige klanten herken ik trouwens al met mondmasker!”

Heleen en Veerle hielden ook contact met hun collega-handelaars in de Diestsestraat: “Dan merk je al gauw dat er grote verschillen bestaan. Iedere situatie is anders: je hebt hier huurders en eigenaars, winkeliers die alles in consignatie hebben of net niet, zaken met nieuwe collecties of met voeding… Elke handelaar heeft een ander verhaal”.

Het bericht In stoffenwinkel Lana Lotta werd solidariteit van Leuvenaars heel tastbaar verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over