Hogeschool UCLL gaat lesgeven in IKEA

UCLL en Ikea
Hogeschool UCLL start vandaag met lessen in IKEA. De onderwijsinstelling met opleidingen in gezondheid, welzijn, onderwijs, management en technologie speelt daarmee in op een idee van minister van Onderwijs Ben Weyts. Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL: “Vermits het hoger onderwijs weer in code rood zit, biedt het blauw-gele kader van de woonwarenhuisketen een unieke oplossing.”

Nu de campussen door de coronamaatregelen beperkte capaciteit hebben, wil UCLL haar studenten in het kader van een proefproject gebruik laten maken van de IKEA-faciliteiten. “Het concept van de Zweedse meubelgigant maakt studeren in aparte ruimtes perfect mogelijk én geeft een geheel nieuwe invulling aan het concept ‘werkplekleren’,” aldus Marc Vandewalle.

De verschillende studiegebieden krijgen elk hun plek binnen de vele afdelingen die het woonwarenhuis rijk is. Zo zal de woonkamerafdeling fungeren als loungeruimte om tot rust te komen tijdens de springuren. De hogeschool onderzoekt nog of eventuele blokperiodes hier ook ingericht kunnen worden.

Hogeschool UCLL maakt van de alom bekende winkelreus zo een heus living lab. Marc Vandewalle: “Onze praktijkgerichte onderwijsvisie vindt geheel organisch zijn plek binnen dit winkelconcept. Voor onze studenten vormt dit project een kweekvijver voor nieuwe inzichten en innovatieve ideeën. Maar ook collega’s die expertise hebben in studentenhuisvesting, wisselen ervaringen uit rond leven op een beperkte oppervlakte en het duurzaam implementeren van de principes ‘hygge’ en ‘lagom’.”

Omwille van corona kan er geen uitgebreid studentenmenu aangeboden worden, maar IKEA biedt ook daar een oplossing met take-away in duurzame verpakking. Voorlopig kunnen er enkel köttbullar afgehaald worden. “UCLL hoopt op korte termijn ook vis te kunnen aanbieden. Maar die moeten we nog vangen,” voegt algemeen directeur Marc Vandewalle toe.

Het ballenbad blijft voorlopig gesloten.

Lees meer over