HetVindingrijk en MAAKbar organiseren circulaire kerst pop-up

3 december 2019 | 12u36 | Gepost door redactie
HetVindingrijk en MAAKbar organiseren circulaire kerst pop-up
Deze maand december organiseren HetVindingrijk en MAAKbar een circulaire kerst pop-up in het centrum van Leuven. Het pand van de vroegere Maroq Unie wordt omgebouwd tot een circulaire hub. Van woensdag tot zondag, tussen 14 en 20 uur, stellen circulaire initiatieven hun producten te koop in de pop-up. Daarnaast staan er verschillende upcycling workshops en evenementen op het programma.
Het bericht HetVindingrijk en MAAKbar organiseren circulaire kerst pop-up verscheen eerst op Leuven Actueel.

“De Maroq Unie was voor Leuvenaars een monument, voor mij betekent het nog veel meer. Het bedrijf zat drie generaties in onze familie. Met de pop-up bied ik enerzijds een circulair initiatief aan tijdens de kerstperiode en zet ik anderzijds de familietraditie op mijn manier verder”, zegt Evy Puelinckx, oprichtster van vzw HetVindingrijk.

Een circulaire kerst pop-up

Er wordt in onze maatschappij énorm veel geconsumeerd. Dit zorgt niet alleen voor een negatieve impact op onze planeet, maar brengt ook veel afval met zich mee. In de circulaire economie proberen we afval als een bron voor nieuwe duurzame creaties te zien. Lederoverschotten die worden omgetoverd tot een originele plantenmand, een designstoel die bestaat uit GSM-laders of porseleinen borden die na wat gepuzzel een mooie bijzettafel vormen. Overschotten een nieuw leven geven, vormt de basis van upcycling of de circulaire economie.

“Met de kerst pop-up promoten we circulaire initiatieven en wordt een alternatief geboden tijdens de kerstperiode. In de winkel kan je terecht voor een uniek en circulair kerstcadeau. Tijdens de upcycling workshops van HetVindingrijk krijg je de kans om zelf een geschenk te creëren. MAAKbar organiseert een speelgoedgeefplein, een repaircafé en een upcycling van oude dekens tot wanten, sloffen of mutsen.

Wie doet mee? HetVindingrijk en MAAKbar zijn de initiatiefnemers achter de pop-up. Vzw HetVindingrijk brengt mensen samen rond upcycling. Tijdens workshops worden vindingrijke en duurzame ideeën gedeeld om afgedankte materialen tot een persoonlijk kerstgeschenk om te vormen. MAAKbar is een gereedschappenbib en focust op herstellen, delen en upcyclen. De Green Office van de KU Leuven, Belgunique, stad Leuven en Leuven 2030 stapten ook mee in het project. Bij de Green Office werken stafleden en studenten samen om het leven van Leuvense studenten te verduurzamen. Belqunique is een platform voor Belgische makers en stuurt circulaire talenten naar de pop-up. Leuven 2030 stelde in maart haar Roadmap 2025 · 2035  · 2050 voor, een uniek actieplan dat in dertien programma’s toont welke stappen we moeten nemen om het doel van een klimaatneutrale stad waar te maken. Programma 9 van deze Roadmap gaat over het transformeren van Leuven naar een circulaire stad. Leuven 2030 en stad Leuven slaan de handen in elkaar om dit circulaire verhaal te verwezenlijken. Tijdens onze circulaire kerst pop-up vind je er alle informatie over.

Openingsevenement

Woensdag 4 december wordt de pop-up officieel geopend. HetVindingrijk en MAAKbar geven een korte infosessie over de werking van de organisatie en het concept achter een circulaire kerst pop-up. Daarna volgt een gezellige receptie met een hapje en drankje. Iedereen is welkom vanaf 19 uur in de Tiensestraat 9. Nadien zal de pop-up open zijn van woensdag tot zondag tussen 14  en 20 uur.

Het bericht HetVindingrijk en MAAKbar organiseren circulaire kerst pop-up verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over

Ook interessant