Eerste reacties op heropening terrassen: "Sluiten om 22 uur is geen verstandige beslissing"

INTERVIEW: Rikky Evers (organisator Libertadfeesten)
Het Overlegcomité heeft beslist: vanaf 8 mei mogen de horecaterrassen weer open en wel tot 22 uur. Dat is later dan verwacht want de virologen hadden 20 uur voorgesteld. Toch valt het sluitingsuur niet in goede aarde bij de Leuvense horeca-uitbaters. “Denken ze nu echt dat de mensen om 22 uur braaf naar huis zullen gaan?”, aldus Rikky Evers van café De Libertad in de Muntstraat.

Open vanaf 8 mei van 8 tot 22 uur en maximum met vier aan één tafel. Opmerkelijk gegeven: die vier personen moeten niet tot hetzelfde behoren maar de afstand tussen de gezelschappen –en dus niet tussen de tafels- moet anderhalve meter bedragen. Niet helemaal onwerkbaar als de overheidssteun aan de horecasector behouden blijft maar toch hebben heel wat horeca-uitbaters bedenkingen bij de beslissing van het Overlegcomité. “Een sluitingsuur van 20 uur was belachelijk geweest maar bij 22 uur stel ik me toch ook enkele vragen”, aldus Rikky Evers die de legendarische kroeg De Libertad uitbaat in de Muntstraat in Leuven. “Denken ze nu echt dat de mensen braaf naar huis zullen gaan na de sluiting van de terrassen om 22 uur? Ik denk het niet. Meer zelfs, ik weet het zeker en dat zal je wel merken op de pleinen. En als ze al naar huis gaan dan zal het met hun gezelschap zijn om in een ongecontroleerde thuisomgeving het feestje voort te zetten. Dit is alweer een gemiste kans."

Middernacht

"Men had beter gekozen voor een sluitingsuur richting middernacht zodat de mensen de avond kunnen afsluiten met een fijn en voldaan gevoel. 22 uur is simpelweg te vroeg en de verleiding zal groot zijn om er nog een vervolg aan te breien, waar dan ook. Nu goed, we gaan het moeten doen met deze voorwaarden en we zullen zien wat het geeft. Maar dat ze binnen enkele maanden niet komen vertellen dat het de schuld is van de horeca dat de coronacijfers niet dalen. Onze sector heeft geïnvesteerd –en reeds bewezen- dat we veilig kunnen heropenen en op wat er na 22 uur gebeurt, hebben we geen invloed. Het wordt misschien eens tijd om enkele horeca-experten toe te voegen aan het Overlegcomité. We hebben eerder deze week al gewaarschuwd voor de gevolgen van een te vroeg sluitingsuur maar blijkbaar is die boodschap niet helemaal aangekomen. Dat betreur ik ten zeerste. We zullen moeten afwachten wat het gaat geven in de praktijk.”

Lees meer over