Duitse topinvesteerders zetten schouders onder Leuvens bedrijf

29 januari 2020 | 09u15 | Gepost door redactie
Duitse topinvesteerders zetten schouders onder Leuvens bedrijf
De Leuvense scale-up LynxCare heeft op twaalf maanden tijd 3,6 miljoen euro opgehaald. De big-datamarktleider in de zorgsector ronde zopas een nieuwe kapitaalronde af van 1,8 miljoen euro. Deze nieuwe injectie wordt naast de bestaande investeerder HERAN Partners, gedragen door het Duitse investeringsfonds btov. Na een eerdere investeringsronde van 1,75 miljoen euro in april 2019 dient deze kapitaalverhoging om naast de expansie in de VS ook de Europese markt verder te veroveren.
Het bericht Duitse topinvesteerders zetten schouders onder Leuvens bedrijf verscheen eerst op Leuven Actueel.

De gezondheidszorg maakt een sterke digitale transformatie door. Hierdoor blijft de hoeveelheid data alsmaar verder toenemen. Er wordt geschat dat 90% van deze data niet benut wordt, vooral omdat de verwerking complex en tijdrovend is. De big-dataspecialist LynxCare treedt op als partner voor ziekenhuizen om hen bij te staan in hun evolutie naar een ‘value based healthcare’ of zorg gebaseerd op kwaliteit’. LynxCare helpt hen door hun data op een gestructureerde en automatische wijze te verwerken en beschikbaar te maken. Hiervoor ontwikkelde LynxCare een AI-platform dat zowel voor patiënt, arts, zorgverlenend personeel als het ziekenhuis voordelen biedt. Volgens LynxCare wordt het ondenkbaar dat ziekenhuizen nog beslissingen nemen niet op basis van data.

1,8 miljoen euro
Om verder te groeien in Europa en de VS, werd opnieuw vers kapitaal aangetrokken. De nieuwe investering van 1,8 miljoen euro wordt gedragen door huidige investeerder Annie Vereecken, via haar recentelijk opgerichte investeringsfonds HERAN Partners met focus op MedTech en Digital Health, en een nieuwe investeerder. Dit is het Duitse investeringsfonds btov dat een vermogen beheert van 450 miljoen euro en in de lijst staat van de 15 meest actieve Europese durfkapitaalfondsen. Deze investering komt uit het btov Industrial Technologies Fund van 100 miljoen euro.

Investeerdersconsortium

Georges De Feu – Dries Hens

Bij LynxCare zijn ze verheugd met deze volgende stap in hun groei. Georges De Feu, CEO: “De uitstekende match met btov, de Europese uitbreidingsmogelijkheden en het mooie aanbod heeft ons sneller doen schakelen dan we konden verwachten.”

Voor LynxCare betekent deze kapitaalverhoging ook een boost van de groeimogelijkheden. “We zijn al even actief op de Amerikaanse markt en nu geeft deze investering ons de slagkracht om ook de Europese markt verder te veroveren. We hebben een erg sterk investeerdersconsortium en haalden op minder dan een jaar tijd bijna 4 miljoen euro op, wat perspectieven biedt voor verdere financiering en nieuwe groeistappen van LynxCare”, besluit De Feu.

Belgisch Investeringsfonds
Onder de bestaande investeerders zit het Belgische investeringsfonds HERAN Partners, waarvoor Katleen Vandersmissen, Managing Partner, als opvolging van Annie Vereecken, zal zetelen in de raad van bestuur van LynxCare. Annie Vereecken licht toe: “We zijn blij met de verbreding van het consortium en deze nieuwe stap in de groei van LynxCare. Hiermee zetten we duidelijk in op de buitenlandse ambities. Deze transactie kadert binnen de strategie van het HERAN HealthTech Fonds I dat recent gelanceerd werd waarbij LynxCare behoort tot de 7 bestaande portfoliobedrijven.”

Sterke combinatie
Ook bij de Duitse investeerders zijn ze enthousiast. Dr. Chrisitan Shütz, partner bij btov voor biowetenschappen: “We zien een geweldige combinatie van een ervaren team op het gebied van machine learning en data mining(NLP) met een sterke medische achtergrond, goede commerciële tractie en een duidelijke marktbehoefte aan zorgkwaliteit, data-analyse en datamanagement. LynxCare maakt het verschil bij artsen, ziekenhuizen en medisch onderzoek door de zeer nauwkeurige analyses van ongestructureerde gegevens. Een sterke onderscheidende factor.”

Het bericht Duitse topinvesteerders zetten schouders onder Leuvens bedrijf verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over