Creatieve ondernemers houden open huis in Predikherenkerk

3 oktober 2019 | 10u43 | Gepost door redactie
Creatieve ondernemers houden open huis in Predikherenkerk
Op 3 oktober vond in Leuven de derde editie van SPACE plaats, ditmaal in de Predikherenkerk. SPACE is de jaarlijkse hoogmis van creatief Leuven. Creatieve en ondernemende talenten tonen hun werk en gaan in dialoog met elkaar.
Het bericht Creatieve ondernemers houden open huis in Predikherenkerk verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Leuven gonst van de creatieve en artistieke bedrijvigheid: van reclame en communicatie tot podiumkunsten, van architectuur en design tot film. Het is deze mix van creatieve economie, kunst en cultuur die zorgt voor een unieke dynamiek in de stad”, vertelt schepen van Economie Lalynn Wadera. “Met SPACE geven Leuven MindGate en de stad creatieve spelers ruimte om elkaar te ontmoeten, van frisse, jonge start-ups tot gevestigde waarden. Ze tonen hun werk, gaan in dialoog en inspireren elkaar.”

Sofagesprekken & showcases
“Nieuw op deze derde editie was het namiddagprogramma voor creatieve ondernemers in spe. Jonge fotografen, theaterstudenten, afgestudeerde designers, opstartende reclamebedrijfjes … waren allemaal welkom”, zegt eventcoördinator Stefanie Lambrechts. Samen met Flanders DC organiseerde SPACE intieme sofasessies met verschillende Leuvense experten uit de creatieve sector zoals theatermaker Stijn Devillé, kunstenares Sarah De Vos of creatieve duizendpoot Robin Ibens (Shaved Monkey). “We willen jongeren echt prikkelen tot creatief ondernemerschap in Leuven”, aldus Wadera.

’s Avonds liep een showcase met creatieve toppers die de grenzen van hun eigen discipline opzochten, gaande van architectuur en grafische vormgeving tot gaming, beeldende kunst, erfgoed … Denk hierbij aan Filip Sterckx van Skullmapping, een van de drijvende krachten achter de videomappings tijdens Wintertijd en op YouTube een onwaarschijnlijke hit; striptekenaar Frederik Hautain; Stiel Atelier; Triple Click; architecten BOOT vzw; SABETH; het frisse gamingbedrijfje Possibly Pixels, Ballet Dommage dat onlangs nog het nieuwe cultuurseizoen aftrapte bij 30CC; beatmaker Tevin Mulumba …”

Filmpremière
Parallel aan de showcases vond de première plaats van “Leuven Maakstad”, een korte documentaire over Leuvense makers. Vijf Leuvense hout- en metaalbewerkers vertelden over hun liefde voor het materiaal en hun band met creatief Leuven. Het ging om kunstenaar Bram Kerkhofs, Stiel Atelier, Wøti, Timme Afschrift en Belgian Woodworker. De film legt de link naar de tentoonstelling over Borman in M-Museum Leuven. Deze Leuvense houtsculptuurkunstenaar was een creatieve ondernemer avant-la-lettre. “Leuven Maakstad” grijpt deze expo aan om de ambachtelijke Leuvense makers van vandaag in de schijnwerpers te zetten. De film zal ook online te zien zijn.

Creatief talent wordt zichtbaar en vindbaar
Op SPACE stelde Leuven MindGate Creativity een gloednieuwe en dynamische database van de Leuvense creatieve sector voor. “Dankzij deze database brengen we de schaal en diversiteit van de sector in kaart. Het kan ook samenwerking stimuleren omdat creatief talent zichtbaar en dus ook vindbaar wordt. Zoek je een grafisch ontwerper, een videomaker of een keramist? Dan kan iedereen die binnenkort online vinden”, zegt Jo Steyaert, voorzitter van MindGate Creativity.

Het bericht Creatieve ondernemers houden open huis in Predikherenkerk verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over