Coronacrisis blijft wegen op Vlaams-Brabantse ondernemingen

6 April 2020 | 13u32 | Gepost door redactie
Vlaams-Brabantse ondernemers klaar voor heropstart bedrijfsactiviteit
Voka Vlaams-Brabant blijft peilen naar een stand van zaken bij haar leden aan de hand van een wekelijkse enquête. Hieruit blijkt dat de bedrijven hun omzet nog steeds zien dalen door corona en afstevenen op een mogelijke tijdelijke werkloosheidaanvraag. In Vlaams-Brabant zegt slechts 15 procent van de bevraagde bedrijven geen impact te ervaren van deze crisis. De vrees voor een faillissement laat onze ondernemers dan ook niet los. 29 procent acht de kans reëel dat ze de komende weken of maanden failliet gaan.
Het bericht Coronacrisis blijft wegen op Vlaams-Brabantse ondernemingen verscheen eerst op Leuven Actueel.
Curb the curve

Het aantal bedrijven dat geen impact ervaart ten gevolge van het virus is gering. In vergelijking met de vorige bevraging ondervindt 46 procent een omzetdaling van meer dan 50 procent – vorige week bedroeg dit nog 38 procent. Courante boosdoeners blijven de problemen met toeleveranciers (16%)  en het geheel of gedeeltelijk wegvallen van de verkoop (51% ten op zichten van 48% vorige week).

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, heeft een duidelijke boodschap: let’s curb the curve. “Als we een economische ramp willen vermijden inzake faillissementen en werkloosheid, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken,” aldus Hans Maertens.

Liquiditeitsproblemen doen vrees faillissement stijgen

“We stellen jammerlijk vast dat de vrees voor een faillissement blijft stijgen (2% in vergelijking met vorige bevraging), wat inhoudt dat ondertussen meer dan een vierde van de bevraagde bedrijven in Vlaams-Brabant hiervan wakker ligt. Andere muizenissen zijn liquiditeitsproblemen. 33 procent van de ondervraagden, een stijging van 5 procent,  kampt met moeilijkheden door de vertraging van betaling van hun klanten. Onze ondernemers zien heil in alternatieve maatregelen zoals toegang tot ruimere kredietlijnen (39%) en uitstel van voorafbetalingen (32%) om hun liquiditeitspositie te behouden.”

Moeizame herneming van bedrijfsactiviteit

Ondanks de frequente berichtgeving over de ontwikkeling van de crisis en reeds getroffen maatregelen blijft dit een onzekere periode voor elke onderneming. 22 procent van de deelnemende bedrijven geeft aan sterk bezorgd te zijn over de evolutie van haar commerciële activiteiten. Opvallend is dat 46 procent niet van plan is hun activiteiten te hernemen voor het einde van de lockdown. Let wel, sommige bedrijven kunnen dit simpelweg niet door bijvoorbeeld onvoorzien personeelstekort (4%), stil liggen van de productie (16%) of het niet kunnen waarborgen van social distancing op de werkvloer (15%).  Een positieve tendens is dat 9 procent de bedrijfsactiviteiten al opnieuw heeft opgevoerd en 7 procent is van plan om het werk te hernemen binnen de komende twee weken.

Vragen over maatregelen omtrent het coronavirus?

Hebt u zelf een ondernemersvraag over het coronavirus? Raadpleeg onze FAQ via https://www.voka.be/coronavirus-faq.?utm_source=rss&utm_medium=rss We updaten deze website frequent met de meest recente aanpassingen. Daarnaast kan u ook uw vragen stellen via 1adres@voka.be.

 

Het bericht Coronacrisis blijft wegen op Vlaams-Brabantse ondernemingen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over