Cafébazen AB InBev zijn het beu: “waarom krijgen wij geen kwijtschelding van huur?”

2 April 2020 | 12u12 | Gepost door redactie
AB InBev lanceert twee nieuwe alcoholvrije bieren
De cafébazen die hun zaak huren van AB InBev, en zo zijn er in het Leuvense véél, zijn het beu. Hoewel andere Vlaamse bierbrouwers zoals Alken-Maes en Haacht een maand handelshuur kwijtschelden in deze coronatijden, zet AB InBev geen enkele stap in die richting.
Het bericht Cafébazen AB InBev zijn het beu: “waarom krijgen wij geen kwijtschelding van huur?” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Brouwerij Haacht, nochtans een échte cafébrouwerij, was er als de kippen bij om een maand huur kwijt te schelden voor haar cafébazen. Een welkome beslissing voor alle horeca-uitbaters die tegenwoordig geen inkomsten hebben door de coronacrisis maar wel rekeningen binnen blijven krijgen. Ook Alken-Maes sprong mee op de kar. Maar bij AB InBev, een beursgenoteerd bedrijf, bleef het stil.

Akkoord, de Leuvense bierbrouwer trok 1 miljoen euro uit voor andere ondersteunende maatregelen, zoals het gratis reinigen van de tapleidingen en het vervangen van oude voorraden door vers bier. Maar voor de cafébazen is dat niet genoeg. “Ik mag mijn huurkost van deze maand spreiden over zeven gelijke betalingen tot november 2020”, zegt een horeca-uitbater die een open brief schreef aan AB InBev. “Maar InBev vergeet dat die betalingen nog eens bovenop de andere, uitgestelde betalingen komen.”

AB InBev beweert echter dat het weinig kan doen aan deze gang van zaken omdat de 1.543 cafés die het verhuurt niet haar eigendom zijn. Het zou deze gewoon doorverhuren, vaak van grote vastgoedondernemers. “Dit is voor ons geen winstpost, want vaak verhuren we onder de huurprijs”, zegt woordvoerder Karolien Cloots. “We proberen nu wel met de eigenaars in gesprek te gaan over eventuele maatregelen. In sommige gevallen heeft de eigenaar de huurprijs kwijtgescholden, wat we uiteraard meteen verrekenen met de betrokken cafébaas.”

Het bericht Cafébazen AB InBev zijn het beu: “waarom krijgen wij geen kwijtschelding van huur?” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over

Ook interessant