Café Recupel komt naar Leuven

12 maart 2020 | 10u31 | Gepost door redactie
Café Recupel komt naar Leuven
Iets goed doen voor het milieu gaat hand in hand met sfeer en gezelligheid in Café Recupel. Het pop-up café staat op 18 en 19 maart op het Ladeuzeplein in Leuven. Je kan er je oude elektrotoestellen inleveren in ruil voor een drankje.
Het bericht Café Recupel komt naar Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

In ruil voor één of meer oude elektrotoestellen, trakteert Recupel de bezoekers op een kommetje soep, een sapje of een lokaal biertje. Op een ludieke manier brengt Recupel studenten, inwoners en passanten in aanraking met het belang van hergebruik en recyclage van elektro. Bovendien is Café Recupel een extra duwtje in de rug om toestellen die vaak thuis rondslingeren, op te ruimen. Uit cijfers van de vzw blijkt dat elk Belgisch gezin gemiddeld maar liefst 10 elektronische apparaten in huis heeft die hij niet meer gebruikt.

Betalen met elektro in Café Recupel

Het principe is eenvoudig: de bezoeker brengt één of meer oude elektrotoestellen naar het pop-up café. De beloning is een sapje, een kommetje soep of een lokaal biertje van een lokale producent.

“Café Recupel is een win-win situatie. Bezoekers kunnen hun apparaten, die misschien thuis in de weg liggen, op een eenvoudige manier afdanken en ze beleven daarnaast een gezellige tijd in ons Café. Recupel geeft de ingezamelde apparaten een nieuw leven. Elektro zit vol met grondstoffen, zoals edelmetalen, kobalt, plastiek of aluminium, die via een nauwgezet recyclageproces opnieuw ingezet worden voor de productie van nieuwe apparaten,” licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.

Samenwerking met de hergebruiksector

Ook met elektronische apparaten die nog werken, maar niet meer gebruikt worden, kunnen bezoekers terecht in Café Recupel. Recupel werkt al jaren nauw samen met de koepels van de hergebruiksector, Herwin en Ressources. Hun leden (vb. de Kringwinkels in Vlaanderen, Les Petits Riens in Brussel of Cyréo in Wallonië) zijn aanwezig in Café Recupel. Toestellen die nog werken, schenken zij een tweede leven via het tweedehandscircuit.

Indien de toestellen echt kapot zijn, stuurt Recupel die naar een gespecialiseerde verwerker. Die haalt eerst de schadelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld de batterij uit een gsm, eruit. De hoogtechnologische recyclagetechnieken zorgen er vervolgens voor dat gemiddeld 90% van een toestel opnieuw gebruikt kan worden.

Bezoekers leveren een positieve bijdrage aan het milieu

“Onze ongebruikte of kapotte elektronische toestellen bevatten de grondstoffen van morgen. Hoe meer we inzetten op urban mining, waarbij we de grondstoffen uit onze toestellen steeds opnieuw gebruiken, hoe minder klassieke en vervuilende mijnbouw we nodig hebben. Voor bezoekers is het een kleine moeite om een bezoekje te brengen aan Café Recupel, maar ze leveren een positieve en waardevolle bijdrage aan ons milieu en onze maatschappij,” besluit Saar Bentein.

Het bericht Café Recupel komt naar Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over