Apothekers krijgen opleiding tot farmaceutisch expert voor vaccinatiecentra

28 januari 2021 | 22u27 | Gepost door annpeeters
Vaccinatie
Wanneer de vaccinatiecentra rond 15 februari opengaan, zullen apothekers er helpen als farmaceutische experten. Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) organiseert daarom een opleiding voor de apothekers die deze rol zullen opnemen.

Een 400-tal apothekers hebben zich ingeschreven voor de opleiding. Deze apothekers zullen effectief aan het werk gaan als farmaceutisch expert, alsook eventuele ondersteuners. “Zij zijn een belangrijke schakel in elk vaccinatiecentrum. Want ze zorgen voor alles wat er met de vaccins gebeurt, van bij de bestelling tot en met het optrekken in de injectiespuit, inclusief het bewaken van de juiste bewaaromstandigheden en het gebruik binnen de voorgeschreven tijdslimieten na ontdooien”, zegt Marleen Haems, projectmanager VAN. 

Takenpakket 

Apothekers worden bij de opleiding wegwijs gemaakt in hun verschillende verantwoordelijkheden binnen de centra. Deze zijn bijvoorbeeld stockmanagement, het ontdooien en verdunnen van vaccins en klaarmaken van injectiespuiten. Hier gaat veel aandacht naar omdat de vaccins heel voorzichtig moeten worden behandeld. Ook verschilt de werkwijze per type vaccin. 

De opleiding zal onder meer het farmaceutisch draaiboek van de centra overlopen. Dit werd onlangs beschikbaar gemaakt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het VAN-netwerk werkte hier ook aan mee. Het beschrijft de rol van de farmaceutisch expert in detail. Alle info evolueert voortdurend. Dus ook na de opleiding houdt het VAN-netwerk de Vlaamse apothekers op de hoogte van belangrijke updates. 

Andere aandachtspunten 

Naast de taken, gaat de opleiding dieper in op de organisatie en uitrusting van de bereidingsruimte in de vaccinatiecentra. Een apotheek in de vaccinatiecentra, zeg maar. De aanwezigen krijgen meer info over het hele proces die de vaccins volgen van bestelling tot bereiding, en aan de samenwerking binnen het vaccinatiecentrum. De lesgevers overlopen ook nuttige tips om dit dagelijks proces vlot te laten verlopen. 

Na afloop wordt al het besproken materiaal gepubliceerd op een speciale webpagina, inclusief instructievideo’s en documentatie. Hiermee zullen apothekers beter voorbereid zijn om te helpen een veilige vaccinatiecampagne te starten. 

Veilig vaccinatiebeleid
“Het is hartverwarmend om te zien hoe onze beroepsgroep zijn maatschappelijk engagement opneemt. Samen met en in overleg met andere zorgverstrekkers, lokale besturen en zorgraden. Met slechts één gemeenschappelijk doel: patiënten zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk vaccineren”, zegt Hilde Deneyer, directeur VAN.  

Lees meer over