Alma wil grootkeuken sluiten, openingsuren beperken en 42 werknemers ontslaan

KU Leuven voorziet extra studieplekken voor blokkende studenten
De directie bracht vandaag tijdens de ondernemingsraad de werknemersvertegenwoordigers op de hoogte van hun toekomstplan voor de Alma-restaurants. In het kader van dat plan kondigde de organisatie onder meer de intentie tot collectief ontslag aan voor 42 van de huidige werknemers. Door heel sterk terug te plooien op het aanbieden van gezonde en kwalitatieve maaltijden ’s middags en ‘s avonds, wil Alma de tien studenten- en personeelsrestaurants weer financieel gezond maken.

De Leuvense studenten- en personeelsrestaurants Alma vzw zitten al langer in zwaar weer. Ondanks structurele subsidies en ook extra-bijpassingen van KU Leuven, bleef het zoeken naar een duurzaam en betaalbaar organisatiemodel en stapelden de verliezen bij Alma zich op.

“Willen we veilig stellen waar Alma al generaties voor staat, dan moeten we nu ingrijpen, voor het te laat is”, zegt Stefaan Saeys, voorzitter van de raad van bestuur van Alma vzw. “Met de jaren is Alma een heel brede organisatie geworden, met een grote aanbodvariëteit in producten, locaties en formules. Vandaag bereiden we ook veel zelf, wat operationeel en financieel niet meer de beste weg is.”

“Met het toekomstplan brengen we Alma terug naar de essentie:  gezonde en kwalitatieve maaltijden aanbieden en het verzorgen van cateringactiviteiten. We zijn niet van plan om restaurants of food corners te sluiten, wel om de openingsuren te beperken tot de drukke momenten. Onze grootkeuken in Heverlee willen we wel stopzetten.”

“Niet ingrijpen, deze negatieve spiraal niet stoppen, zou het einde betekenen voor Alma en dat willen we net vermijden. Met dit toekomstplan gaan we de komende periode verder overleg plegen met iedereen betrokken bij Alma, in het bijzonder onze medewerkers en de werknemersvertegenwoordigers. We beseffen dat dit geen fijne boodschap is voor onze medewerkers. Door nu in overleg te gaan, willen we in deze moeilijke omstandigheden een toekomst bieden aan Alma en de verdere tewerkstelling van het grootste deel van haar werknemers mogelijk maken. De medewerkers die Alma verlaten zullen via outplacement begeleid worden naar een nieuwe job, ook dat is onze bekommernis.”

De directie zal de komende dagen verder overleggen met de werknemersvertegenwoordigers en de medewerkers. Na afloop van de informatie en consultatieprocedure in het kader van de reglementering collectief ontslag, zal Alma vzw opnieuw communiceren.
Over Alma

Alma vzw verzorgt maaltijden en snacks voor studenten en personeel van de KU Leuven. Naast de maaltijden verzorgt Alma catering-activiteiten bij seminaries, recepties en lunches bij universitaire activiteiten.

Alma realiseert in totaal een omzet van circa 15 miljoen euro, telt 137 werknemers en is actief in Leuven en Kortrijk. Het bedrijf baat in Leuven negen restaurants en food corners uit. In de Leuvense binnenstad telt Alma vier vestigingen : Alma 1, Alma 2, Alma GroepT, De Valk. Ook in Heverlee zijn er vier vestigingen: Alma 3, De Moete, Esat, Quadrivium. Ten slotte is er het restaurant Alma Gasthuisberg op de campus van het universitair ziekenhuis.

Lees meer over