Al 42 Leuvense handelszaken geven kwetsbare mensen een warme welkom

Diestsestraat
Ook in Leuven zijn er veel mensen die de eindjes niet altijd aan elkaar kunnen knopen of nood hebben aan wat extra warmte. Net voor corona verenigden enkele burgers zich om de handen in elkaar te slaan met de Leuvense horeca en een Enchanté netwerk op te starten: hartelijke handelaars die kleine diensten aanbieden aan wie er nood aan heeft. Op 5 oktober (her) lanceren ze een tweede keer, met maar liefst 42 deelnemende handelszaken.

“Het zit hem in simpele dingen. Mensen in problemen hebben vooral behoefte aan plekken waar ze mens kunnen zijn onder de mensen”, zegt Riet Buvens initiatiefneemster van Enchanté. 

Met het initiatief wil Enchanté Leuven iedereen uitnodigen om  samen “ een warme” stad te maken, waar iedereen zich thuis en welkom voelt. 

Bij de hartelijke handelaars van Enchanté kan je terecht voor verschillende diensten. Het gaat om basisdiensten zoals een stopcontact om de telefoon op te laden, een glas water, een praatje, een kwartiertje met de krant, maar ook om uitgestelde diensten. Burgers kopen zo’n uitgestelde dienst – een kop koffie, een maaltijd, een brood, een cultuurticket. Andere burgers die deze dienst nodig hebben, maar op dat moment niet kunnen betalen, vinden bij de deelnemende handelaars de beschikbare bonnen, kiezen er eentje en vragen om de dienst. 

Van kosteloos fietsherstel tot babbeltje in de boekenwinkel 

”Toen Enchanté in Leuven startte, ben ik meteen mee op de kar gesprongen en ik kan het alleen maar aanbevelen aan elke handelaar in welke sector ook, sta open voor iedereen en wees blij dat je zelf niet in zo’n situatie zit. Ik merk ook dat mensen heel bescheiden zijn, zo komt er na sluitingsuur altijd een alleenstaande papa en die zal nooit meer meenemen dan hij nodig heeft", aldus Anna, uitbaatster van Anna’s Specialty Bar. Bij Anna kunnen mensen terecht voor een uitgestelde koffie of taart, maar het Leuvense netwerk heeft meer in petto. 

Zo zijn er volkscafés waar je meer dan welkom bent voor sfeer en gezelligheid èn een uitgesteld glas fris/kopje koffie/..., in boekenwinkels voor een uitgesteld boek(je) of kan je een kleine bijdrage doen voor een duurder boek..., in een apotheek voor een babbel en een glas water,  in andere winkels kan je terecht om wat op te warmen of om eens naar toilet te gaan, of je kan in de enchanté-spaartpot een centje steken voor een leuk geschenk, een paar schoenen of een bloemetje, je kan zelfs mee sparen voor of genieten van gratis muzieklessen. 

Trakteer zelf eens een “uitgestelde koffie” 

“Mensen zien wel dat sommigen in hun wijk of stad het moeilijk hebben, maar ze weten niet hoe ze kunnen helpen. We geven hen met de uitgestelde diensten een relatief makkelijke manier om bij te dragen. Wat is voor velen onder hen die ene koffie in de maand?”, zegt Sieg van de Wissel. Spring eens binnen bij de handelaars op het nieuwe stadsplan of trakteer gewoon online." 

Lees meer over