AB InBev directie en personeel springen bij in cafés tijdens heropstart

ab inbev
AB InBev stuurt op 9 juni, de dag dat de horeca weer volledig open mag, zo’n 136 personeelsleden de baan op om cafés en restaurants te helpen met de grote heropstart. Die dag zullen mensen uit allerlei AB InBev afdelingen (ook brouwers, marketeers, boekhouders, juristen, secretariaat, etc.) en leden van de Belgische directie in cafés helpen. Dat gaat van tafels opmaken, over handgels klaar zetten en glazen afwassen. De actie kadert in het opzet van Jupiler, belangrijkste pils van AB InBev, om van 9 juni een Nationale Horecafeestdag te maken. “We willen deze dag bijzonder maken en liefst vereeuwigen. Het voorbije jaar is opnieuw gebleken hoe belangrijk cafés, restaurants en de biercultuur zijn voor het Belgische sociale weefsel,” zegt Pieter Anciaux, directeur Horeca van AB InBev. De brouwer vraagt ook andere brouwers en federaties om de oproep om 9 juni nooit te vergeten, te ondersteunen.

Deze steunactie is een logistieke uitdaging, maar kan rekenen op veel enthousiasme. De actie komt er zowel op vraag van de cafés als op aanzet van het personeel zelf.

“De vraag naar personeel en ondersteuning is groot nu de cafés na bijna een jaar terug helemaal open mogen. We wilden iets doen om ook echt fysiek te helpen. Woensdag zullen mensen uit al onze verschillende departementen de baan op gaan. Ze krijgen een interne briefing over veiligheidsmaatregelen en krijgen de rest van de briefing van de cafébaas zelf. Die kiest welke taken moeten worden uitgevoerd, meestal zal dat schoonmaken zijn of klaar zetten van materiaal en tafels,” zegt Evert Haagen, sales manager bij AB InBev en coördinator van deze actie.

Personeelstekort 

De actie wordt door de 68 deelnemende cafés heel positief onthaald. De actie is vooral symbolisch, maar komt er ook op een moment dat de sector kampt met personeelstekort. Daarom gaat ook een deel van de Belgische AB InBev directie mee de baan op.

“Vele zaken zijn tijdens de lockdown personeel kwijt gespeeld en zo'n heropstart vraagt heel wat werk, we merken dat cafés onze hulp appreciëren,” zegt Fleur Lievevrouw, Hoofd Customer Experience. Zij staat in voor het contact met de klanten. “De reacties van de 68 cafés die AB InBev personeel aanvragen, gaan van “Bedankt voor deze actie” over “Het zou leuk zijn om enkele extra handen te hebben,” en “Nog veel werk voor de boeg, bedankt!” We sturen bewust twee mensen per café omdat er vaak nog veel werk is. Het is uiteraard maar 1 voormiddag, maar toch merken we dat deze paar uren hulp voor deze zaken een verschil kunnen maken.”

Extra Jupiler op 9 juni   

Als consument kan je op 9 juni, de dag die Jupiler wil uitroepen als “Nationale Horecafeestdag” alvast genieten van een extra gratis pintje. Wie de extra Jupiler wenst, moet de Jupiler app downloaden, daar een deelnemend café kiezen, op 9 juni op café gaan en een Jupiler bestellen.  Er loopt ook nog een petitie om van die dag een officiële Nationale Horeca Feestdag te maken. In minder dan 2 weken kreeg de petitie 8500 stemmen. Bij 10.000 stemmen zal Jupiler ook echt de politiek aanspreken om een dag erkenning te krijgen voor de horeca en al haar inspanningen. Stemmen kan nog op www.jupiler.be

20 mio euro steun tijdens lockdown

Pieter Anciaux, directeur Horeca bij AB InBev vat samen: "We hebben de horeca tijdens de lockdown ondersteund waar we konden. We investeerden maar liefst 20 miljoen euro in onze cafés, zowel via huurkwijtschelding als investeringen in panden en marketingmateriaal. In 2021 hebben we acties opgestart met al onze merken, de Leffe actie loopt nog steeds en schenkt 1 euro fooi aan het barpersoneel per verkochte Leffe. Maar de beste oplossing is en blijft een veilige, volledige heropening van de horeca en mensen over de vloer. We zijn trots op de veerkracht van onze medewerkers en onze cafés, dat willen we ook nog eens duidelijk zeggen op het moment dat ze open gaan. Vandaar deze actie. Er is daarnaast geen betere en aangenamere manier om de horeca te steunen dan met een vers getapte Jupiler.”  

Lees meer over