3D Printspecialist Materialise ontvangt Koning Filip

koning Filip Materialise
3D print specialist Materialise ontving zijne Majesteit Koning Filip in haar hoofdkantoor in Leuven. De Koning maakte kennis met de 3D geprinte innovaties die het Belgische bedrijf ontwikkelde in de strijd tegen COVID-19. Hij was ook benieuwd naar de impact die de crisis heeft op Belgische bedrijven en hoe ze zich daartegen wapenen. Materialise ontwikkelde ondermeer een handenvrije deuropener, een zuurstofmasker en een maskfitter. Met die innovaties creëerde Materialise wereldwijd aandacht voor de unieke voordelen van 3D printen om snel innovatieve producten te ontwikkelen die in zeer korte tijd overal ter wereld beschikbaar kunnen zijn. Materialise viert dit jaar haar dertigste verjaardag.

De Koning kreeg toelichting bij de technologische ontwikkelingen die Materialise realiseerde voor de preventie, bescherming en behandeling van patiënten en zorgpersoneel en hij ging in gesprek met ingenieurs en ontwerpers. De Koning nam vervolgens deel aan een rondetafelgesprek met het management van Materialise over de impact van de crisis op de 3D-print industrie en over de nieuwe opportuniteiten die ontstaan. Koning Filip sprak via videoconferentie over de nieuwe manieren van werken met medewerkers van Materialise die tijdens de crisis van thuis werken. Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan de 3D printers waarmee gepersonaliseerde medische implantaten geproduceerd worden. 

De kracht van 3D-printen in combinatie met drie decennia aan 3D printexpertise van Materialise maakte het mogelijk om wereldwijd een positieve bijdrage te leveren in de strijd tegen het virus,” aldus Fried Vancraen, CEO van Materialise. ”Het bezoek van de Koning is een mooie erkenning voor het harde werk dat de medewerkers van Materialise hebben gerealiseerd tijdens de coronacrisis en een hoogtepunt in de viering van onze dertigste verjaardag”

3D printen speelt een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus. In vergelijking met traditionele productieprocessen biedt 3D printen specifieke voordelen waardoor het mogelijk is om snel en goedkoop medisch en ander materiaal te produceren. Daarnaast maakt 3D printen het mogelijk om lokaal te produceren waardoor meerdere logistieke schakels vermeden worden en producten op zeer korte tijd overal ter wereld beschikbaar kunnen zijn. Bovendien laat de technologie toe om heel flexibel wijzigingen aan te brengen in het ontwerp en snel opnieuw tot productie over te gaan.

We verwijzen wel eens naar het 3D printen als een langzame revolutie,” zegt Vancraen. “Het is een revolutionaire technologie die in staat is om levens te redden en de manier waarop producten gemaakt worden drastisch te veranderen. De cruciale rol die 3D printen speelt in de huidige crisis zou er wel eens voor kunnen zorgen dat dit trage proces een versnelling hoger schakelt.”

Om tegemoet te komen aan het wereldwijde tekort aan beademingstoestellen ontwikkelde Materialise een 3D geprint zuurstofmasker. De Materialise NIP Connector maakt het mogelijk om standaardapparatuur, aanwezig in de meeste ziekenhuizen, om te zetten in een masker om de ademhaling van patiënten te vergemakkelijken door het creëren van positieve druk in de longen. Daarnaast ontwierp Materialise een 3D geprinte beugel waarmee de afgekeurde mondmaskers die aan België geleverd werden, alsnog veilig gebruikt kunnen worden. Het bedrijf heeft bijna dertig jaar ervaring in gecertificeerd 3D printen voor de medische industrie, waardoor het nieuwe oplossingen niet alleen snel maar ook veilig op de markt kan brengen. 

Aan het begin van de crisis introduceerde Materialise een 3D geprinte handenvrije deuropener om het risico op besmetting via deurklinken te helpen verkleinen. Het idee ontstond als een manier om de eigen gebouwen veiliger te maken voor medewerkers en bezoekers maar Materialise besloot meteen om haar ontwerp ook gratis beschikbaar te stellen voor iedereen met toegang tot een 3D-printer. Het ontwerp werd wereldwijd al meer dan 100.000 keer gedownload, waaronder de prestigieuze Amerikaanse Mayo Clinic die beschikt over eigen 3D printers. Materialise printte ook gezichtsschermen en ontwierp een verbeterde versie van het verbindingsstuk om snorkelmaskers te kunnen gebruiken voor het beademen van patiënten. 

Het bezoek van Koning Filip vormt een hoogtepunt in de vieringen rond de dertigste verjaardag van Materialise. CEO Fried Vancraen en zijn echtgenote Hilde Ingelaere richtten het bedrijf op in juni 1990 met als missie om technologie aan te wenden om een betere en gezondere wereld te creëren. Materialise biedt 3D printoplossingen voor de medische sector en de industrie en ontwikkelt software voor bedrijven die professioneel bezig zijn met 3D printen. Het bedrijf groeide uit tot een van de belangrijkste spelers in de 3D printindustrie met het grootst aantal software ontwikkelaars en een van de grootste 3D printerinstallaties ter wereld.

Lees meer over