Ann wil weide omvormen tot voedselbos

wij-lannd
Ann De Belder organiseert wildplukwandelingen en workshops kruidenverwerking in Keerbergen. Ze wil mensen inspireren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit in eigen omgeving te verhogen.

"Ik ben groeide op in Mechelen en verhuisde op mijn 18de naar Keerbergen, waar we met de familie een 17de-eeuwse hoeve op de Zeept restaureerden. Daar verkende ik alle bossen en paadjes, voor Keerbergen vol gebouwd werd. Ondertussen reed ik er ook paard op de manege en kocht ik een weide aan, om een eigen paard op te zetten. Dat kwam er niet van en die weide wil ik nu omvormen tot een voedselbos", zegt Ann De Belder, van het Wij-lannd

"Ik organiseer wildplukwandelingen en workshops kruidenverwerking en wil mensen inspireren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit in de eigen omgeving te verhogen.  Het voedselbos dat ik wil aanplanten in Keerbergen, zou ik voor educatieve doeleinden (voor groot en klein) willen gebruiken. Dat ik hiermee op termijn ook de kost zal kunnen verdienen, is een cadeau. Dankzij een opleiding via het Starterslabo in Heverlee, kan ik door dit project, dat enerzijds ecologisch is, maar anderzijds ook een sociale insteek heeft, een eenmanszaak oprichten."

Ann was al haar hele leven op stap in de natuur, maar ontdekte het wildplukken pas recent.  "Het was een ware openbaring.  Sommige planten die ik vroeger bewonderde en soms proefde kunnen echt wel culinair verwerkt worden of hebben een gezondheidsondersteunende werking."   

Covid heeft toch wat roet in het eten gegooid. "Vertragingen met de omgevingsvergunning, alleen moeten werken op de weide, geen wandelingen of workshops kunnen organiseren tot juni, daar waar de lente juist een zeer interessant seizoen is... ik had het me anders voorgesteld"

Ondertussen zijn er reeds enkele wandelingen doorgegaan in Boortmeerbeek, Keerbergen, Mechelen en Hotton.   "Steeds volgens de voorschriften en met mondmasker. De workshops gaan voorlopig nog buiten door, maar hebben wat minder succes, vermoedelijk door Covid. Het is een moeilijke periode om een eigen zaak te starten, maar ik geloof er in."

De participatieve cursus 'aanplant voedselbos' in samenwerking met Natuurpunt CVN is gestart  met 25 deelnemers.  Op 21 november is er een Permablitz op de weide, dat is samen bomen aanplanten onder leiding van Anke De Sender - Voedselbosspecialiste bij Natuurpunt CVN.   En op 22 november is er een rondleiding in samenwerking met Vorming Plus Oost-Brabant.

Lees meer over