D’Store beleeft moeilijke tijden door herinrichting Melkerijsite

26 augustus 2019 | 16u03 | Gepost door redactie
D’Store beleeft moeilijke tijden door herinrichting Melkerijsite
Het gonst geruchten rond het wel of niet voortbestaan van D’Store in Bierbeek.  De gemeente heeft grootse plannen voor de Melkerijsite, plannen met extra woonruimte, lokale detailhandel, sportinfrastructuur en groene zones. Maar hoe moet het verder met D'Store? Eigenaar Wim Florquin schept duidelijkheid.
Het bericht D’Store beleeft moeilijke tijden door herinrichting Melkerijsite verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vorig jaar heeft het gemeentebestuur van Bierbeek aan D’Store bvba meegedeeld dat er in de toekomst op de Melkerijsite maar plaats is voor 2000 m² commerciële oppervlakte en een aantal wooneenheden. Maar het ruimtelijke structuurplan, dat de regularisatie van ambachtelijke zone naar zone voor handel en wonen opzet, voorzag commerciële ruimtes tot 5000 m². Daarop diende D’Store een plan in om de huidige oppervlakte te verkleinen naar 4000 m² winkeloppervlakte. Concreet betekent dit 33% minder ten opzichte van de huidige oppervlakte.

“Na veel overleg en het verspreiden van foute informatie, kwam het uiteindelijke verdict en dat was genadeloos: 2000 m² als maximaal toegelaten winkeloppervlakte”, zegt Wim Florquin.  “We mogen dus voetbal spelen op een basketbalterrein. Na 20 jaar aanwezigheid in Bierbeek is er in de gemeente geen plaats meer voor een groeiend en toekomstgericht bedrijf dat werk geeft aan 35 à 40 werknemers en een jobstudentenbestand van 200 jongeren heeft. Tien werknemers wonen in de gemeente zelf. In deze moeilijke economische tijden is het onvoorstelbaar dat een bloeiend bedrijf als D’Store verplicht moet inkrimpen. Begrijpen wie begrijpen kan…”

Hoe moet het nu verder

“Twee partijen contacteerden ons: de ene had een link met Delhaize, de andere met de Colruytgroep. Met Delhaize werd een optieovereenkomst getekend: de gronden, eigendom van de vennootschap DDC, zouden ten vroegste in april 2022 en ten laatste in april 2024 verkocht worden, op voorwaarde dat Delhaize een bouwvergunning zou krijgen. Tot dan zou D’Store kunnen verder werken. Maar de administratieve mallemolen gaat traag en het duurt jaren vooraleer een mogelijke vergunning zou goedgekeurd worden. Zoveel tijd krijgt D’Store niet. De tijden zijn woelig: het ontbreken van politieke transparantie en daadkracht, het verspreiden van roddel en valse geruchten, het gevoel van gebrek aan respect voor een bedrijf dat zichzelf in Bierbeek op de kaart heeft gezet, het onbegrip soms van omwonenden en de reactie van vele klanten die met ongeloof naar deze ontwikkelingen kijken, zijn dagelijkse elementen van de storm waarin D’Store tegenwoordig verkeert.”

“Foute geruchten hebben een impact op de winkel in marktomstandigheden die al niet eenvoudig zijn. Zoals overal moet er ook in D’Store hard gewerkt worden om het hoofd boven water te houden. Foute geruchten brengen onrust en onzekerheid, in de eerste plaats bij de werknemers. Dit is het enige en ware verhaal”, besluit de zaakvoerder van D’Store.

Eigenaar Wim Florquin hoopt dat de rust nu kan terugkeren, zodat D’Store al haar troeven kan blijven uitspelen en de Bierbeekperiode te gepaste tijde op een correcte manier kan afronden.
Gezien zijn leeftijd zal de eigenaar de winkel niet naar een andere plaats verhuizen. Geïnteresseerden om dit wel te doen, mogen altijd contact met hem opnemen.

Het bericht D’Store beleeft moeilijke tijden door herinrichting Melkerijsite verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over