Huisartsenpraktijk moet deuren sluiten na klacht buurtbewoner

5 februari 2021 | 09u28 | Gepost door annpeeters
de voer
Praktijk De Voer, een groepspraktijk van 3 vrouwelijke huisartsen en een diëtiste, moet 11 maanden na opstart de deuren alweer sluiten. De vergunning van de praktijk zou worden ingetrokken na een klacht van een buurtbewoner. Omdat ze geen zin hadden in een jarenlange procedureslag, hebben de dokters de knoop zelf doorgehakt en gaat de praktijk op 1 mei dicht.

De miserie voor de huisartsen in de Dorpstraat begon, toen 1 buurtbewoner bij de Provincie Vlaams-Brabant beroep aantekende tegen de uitbatingsvergunning. De functiewijziging van een privéwoning naar een huisartsenpraktijk zou hier niet kunnen omwille van het woonuitbreidingsgebied waarin de woning gelegen is.

De verkregen vergunning werd volgens de Provincie nog niet vernietigd, maar het zag er niet goed uit voor de artsen. De Provincie zou een negatief advies afleveren. Hierop hebben de huisartsen niet gewacht en ze hebben besloten om de praktijk te sluiten. Jaren procederen zagen ze niet zitten. 

"Wij hebben de moeilijke maar onvermijdelijke beslissing moeten nemen om de praktijk vanaf 1 mei 2021 te sluiten. Zoals jullie reeds weten is de opstart in de nieuwe praktijk niet zonder problemen verlopen. De onafgewerkte toegang is hier het grootste bewijs van. Wij zijn aan dit project met veel goesting en inzet begonnen. En we hadden het ons helemaal anders voorgesteld. Wij zouden een moderne, multidisciplinaire praktijk uitbouwen, gelegen midden tussen de mensen in de dorpskern. Met als grote doel om de inwoners van Bertem en omstreken de best mogelijke gezondheidszorg te kunnen geven: (rolstoel)toegankelijk, kwalitatief, multidisciplinair, in een warme en menselijke sfeer. We streefden ernaar om alle aspecten van jullie gezondheid te kunnen bevorderen", zeggen de huisartsen. 

"Wij hebben ons op voorhand voldoende bij bevoegde officiële instanties ingelicht. Wij verkregen dan ook de vergunning om de praktijk uit te oefenen van de gemeente Bertem. Na een beroep is onze aanvraag echter bij de provincie Vlaams-Brabant terechtgekomen. Zij gaven een negatief advies en daardoor werd de verkregen vergunning terug ingetrokken. Wij concluderen hieruit dat het maatschappelijk belang van een huisartsenpraktijk en de gezondheid van de inwoners van Bertem ondergeschikt bevonden worden aan stedenbouwkundige details.

Met vallen en opstaan hebben we dit moeilijke en belastende proces doorgaan, waarbij we ondertussen de zorg voor onze patiënten zo goed als mogelijk zijn blijven waarborgen alsook de zorg voor onze jonge gezinnen. Helaas is gaandeweg duidelijk geworden dat het project dat wij voor ogen hadden nooit tot een goed einde kan gebracht worden.

Wij begrijpen dat deze beslissing een zware impact heeft op jullie en willen ons excuseren voor enig ongemak. Momenteel zoeken wij alle mogelijkheden uit om jullie een zo goed mogelijke oplossing te bieden, in overleg met artsen uit de buurt."

De gemeente Bertem ging in gesprek met de huisartsen en nodigde ook de buurtbewoner uit die de klacht neergelegd heeft, maar die weigerde om deel te nemen aan de gesprekken. De gemeente Bertem betreurt de beslissing van de Provincie. 

Ook de inwoners van Bertem zijn niet te spreken over dit voorval en vragen zich af of het algemeen belang niet voorgaat. "Om 20 uur staan we met zijn allen in onze handen te klappen voor de zorgverleners en als drie jonge artsen een praktijk opstarten, steken we ze stokken in de wielen, dat kan toch niet", zegt een teleurgestelde buurtbewoner. De buurt overweegt om een met een petitie te starten.

De man die de klacht neergelegd heeft zou vroeger zelf een apotheek gehad hebben in de Dorpstraat en woont naast de praktijk. 

Lees meer over