Fietsen Stany Schol: “Aan fietsen sleutelen, is mijn lang leven”

24 juni 2021 | 13u52 | Gepost door redactie
Stany Schol
Publi
Op zoek naar een nieuwe fiets of een grondige herstelling nodig van je trouwe stalen ros? Dan ben je bij Fietsen Stany Schol in Korbeek-Dijle (Bertem) aan het juiste adres. Een koersfiets of mountainbike van A tot Z in elkaar zetten is niet voor iedereen weggelegd, maar Stany maakt er een kunst van.

De liefde voor de fiets kreeg Stany (54) met de paplepel mee. Op de boerderij van zijn ouders sleutelen aan oude velo’s om in het vierde leerjaar al mee te draaien bij de voormalige Dijletrappers, het was toen al duidelijk dat fietsen in de genen van Stany zit. Toch duurde het tot 2009 vooraleer zijn passie voor tweewielers in de praktijk werd omgezet nadat hij een zwaar werkongeval kreeg.

“Twaalf operaties, waaronder een vingeramputatie, en heel veel pijn later besefte ik dat het tijd was om mijn droom waar te maken: bezig zijn met fietsen”, vertelt de sympathieke Stany. “Ik was al handig met herstellingen, maar ik heb de stiel pas echt geleerd in het VTI in Leuven. Daarna kon ik  mijn kennis nog in de fietswinkel van een leraar perfectioneren. Wat ooit begon als hobby in de garage, doe ik nu full time in mijn vaste werkplaats.”

Ondertussen heeft Stany in de streek een onberispelijke reputatie opgebouwd en staat hij vooral bekend als een echte vakman voor koersfietsen en mountainbikes. “Zowel in verkoop als herstellingen. Bovendien school ik me elk jaar bij. Dat is zeker nodig door de opkomst van de elektrische fietsen, al blijven de echte koers- en terreinfietsen wel mijn specialiteit. Sleutelen aan fietsen en met mijn handen bezig kunnen zijn, dat is mijn lang leven.”

In zijn fietsatelier vind je vooral modellen terug van het Italiaanse Pinarello, het Nederlandse Sensa en het Engelse Factor. “Pinarello en Factor neigen eerder naar het topsegment, terwijl een koersfiets van Sensa echt wel betaalbaar blijft, ook al is het allemaal topmateriaal”, gaat Stany verder die vaak zelf nieuwe fietsen samenstelt, waardoor de wachttijden een pak minder lang zijn dan elders. “Koersfietsen opbouwen vanaf nul is het liefste wat ik doe. Omdat ik ondertussen een groot netwerk heb opgebouwd binnen het wereldje en goede contacten heb bij belangrijke onderdelenleveranciers Shimano en Sram, geraak ik nog relatief snel aan mijn materialen. Hoe lang het duurt als je een koersfiets bestelt? Als ik hem zelf mag samenstellen, is die mogelijk tegen eind september of begin oktober beschikbaar. Wie een kant-en-klare fiets wil kopen, zal echter moeten wachten tot volgend jaar.”

Lees verder onder de foto.

Stany Schol
Stany aan het werk in zijn atelier in Korbeek-Dijle

Daarnaast kan je bij Stany ook terecht voor stadsfietsen van merken zoals Rayman en Velo de Ville. Voor eerder avontuurlijke types is er ook een uitgebreid aanbod aan mountainbikes. “Binnen dat segment zet ik veel in op gravelbikes, tegenwoordig erg populair. Het zijn fietsen die het frame hebben van een koersfiets, maar waar bredere banden op gemonteerd staan. En wie zijn gading niet vindt in mijn atelier, probeer ik steeds verder te helpen aan de hand van een catalogus waaruit men alle mogelijke accessoires kan bestellen.”

Behulpzaam, eerlijk en klantvriendelijk. Het zijn maar enkele van de waarden die Stany hoog in het vaandel draagt. Dat kunnen zijn vele klanten en de wielervrienden van De Wringers uit Bertem alleen maar bevestigen. “Naast het sleutelen aan de fietsen zelf, leg ik vooral de focus op een menselijke en persoonlijke aanpak. Ik hou er bijvoorbeeld niet van om haastig te werk te gaan. Ik neem graag de tijd voor mijn klanten, zodat ik hen voldoende gedetailleerde uitleg kan geven, zonder dat er vier of vijf andere mensen in mijn atelier aan het wachten zijn. Ik werk daarom bij voorkeur op afspraak, al pak ik natuurlijk ook noodgevallen aan. Bovendien kunnen mensen hier ook hun fiets laten herstellen, zelfs als ze hem niet bij mij hebben gekocht. Zolang iedereen maar tevreden terug naar huis kan bollen, daar doe ik het voor”, besluit Stany.

Benieuwd naar het aanbod of moet jouw stalen ros dringend hersteld worden? De Fietsenwinkel van Stany Schol is gelegen langs de Ormendaal 40 in Korbeek-Dijle en liefst op afspraak. Voor meer info & afspraak kan je bellen naar 0477/32.87.15 of surfen naar de gelijknamige Facebookpagina.

Lees meer over