Aarschot wil ondersteuning horeca uitbreiden

Aarschot Grote Markt
De horecasector kreeg het zwaar te verduren in 2020. In de strijd tegen het coronavirus moesten horeca-uitbaters al twee maal de deuren sluiten. In totaal konden ze dit jaar zes maanden geen klanten ontvangen. Halsoverkop werkten vele zaken een afhaalconcept uit. Tussen de twee sluitingsperiodes in moesten uitbaters noodgedwongen investeren om hun horecazaak coronaproof te laten draaien. Ook op dit moment bestaat er nog onzekerheid over de heropening van de horecazaken. Het stadsbestuur voorzag in 2020 enkele ondersteuningsmaatregelen en wil de lokale horeca ook in 2021 een duwtje in de rug geven.

Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Naar aanleiding van de coronacrisis stelden we de lokale horeca dit jaar vrij van de terrasbelasting. Aanstaande donderdag zullen we aan de gemeenteraad voorstellen om ook in 2021 een vrijstelling van de terrasbelasting in de begroting te voorzien. Daarnaast willen we de horeca-uitbaters de mogelijkheid bieden om hun uitgebreide zomerterrassen te behouden. We hopen dat we onze lokale horeca op deze manier kunnen lanceren voor een beter jaar.”

Duwtje in de rug voor heropleving in 2021

Schepen van Economie Bert Van der Auwera: “We zijn de horeca-uitbaters dankbaar dat ze de coronamaatregelen opvolgen, ook al betalen ze daar letterlijk en figuurlijk een zware prijs voor. Ze stelden zich ook flexibel en veerkrachtig op met tal van afhaalinitiatieven. We willen onze lokale horeca de nodige kansen bieden om in 2021 herop te leven.”

Geen terrasbelasting en behoud van uitgebreide zomerterrassen

“We willen horeca-uitbaters ook in 2021 financieel tegemoetkomen met de vrijstelling van de terrasbelasting. Uiteraard moeten ze voor het plaatsen van een terras wel nog steeds een aanvraag indienen bij de dienst Economie. Maar de bijhorende belasting zullen we dus niet innen. In 2020 boden we hen ook de mogelijkheid om hun zomerterras uit te breiden. Op die manier konden ze hun terras maximaal uitzetten en konden klanten in veilige omstandigheden een terrasje doen. We willen ons soepel opstellen bij de terrasaanvragen zodat de horecazaken hun uitgebreide terras ook in 2021 kunnen behouden.”

Bovenstaande beslissingen van het schepencollege worden op donderdag 10 december nog afgetoetst met de gemeenteraad.

Waardebon van 10 euro nog geldig tot 15 juni 2021

Naast de tegemoetkoming met betrekking tot de horecaterrassen stak het stadsbestuur het Aarschotse handelsleven een hart onder de riem met enkele andere ondersteuningsmaatregelen. Zo werden de subsidies van handelsvereniging Aarschot Parelt, de Marktkoopliedenbond en de Middenstandsraad (MiA) verdubbeld. De stad schonk elke inwoner ook een waardebon van 10 euro om te besteden bij de lokale handel en horeca.

“Intussen verlengden we de geldigheidsduur van de waardebon nog tot en met 15 juni 2021. Wie zijn of haar bon nog niet besteedde, zal hiermee dus ook nog onze lokale horeca kunnen steunen, zodra die weer open mag”, besluit schepen Van der Auwera.

Lees meer over