Ook Leuvense zwerfkatten verdienen mooie Kerst

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vorig jaar ging het team van Zwerfkat in Leuven samen met de Kerstman langs bij de voedermama’s en -papa’s om hen te voorzien van voeding voor de zwerfkatjes die zij verzorgen. Dit jaar gaan de organisatie nog een stapje verder en bezorgt ze hen ook huisjes die de katjes kunnen gebruiken als beschutting.

“Dankzij een vrijwilliger kregen we enkele mooie weerbestendige huisjes die perfect geplaatst kunnen worden in private tuinen”, klinkt het bij ZiL. “De openbare ruimten, zoals bij een school of de parking van een winkel, worden mits toestemming van de eigenaar van dat domein, voorzien van isomohuisjes die we zelf maken. Door deze katjes niet alleen van voeding maar ook van een droge, warme plek te voorzien, hopen we hen ook een fijne kerst te bezorgen.  Zij hebben er immers ook niet zelf voor gekozen om buiten in de kou te moeten leven.”

Sinds de oprichting van Zwerfkat in Leuven in april 2014 blijven de meldingen binnenstromen. “Tot op de dag van vandaag zijn we al voor 732 katjes in de bres gesprongen en hebben we al meer dan 3000 kittens kunnen voorkomen. Maar alle katjes opvangen is niet mogelijk. Soms zijn ze al te verwilderd en is het beter voor hen dat ze steriel worden teruggeplaatst in de omgeving waar ze gevangen zijn mits ze beschutting en voeding krijgen. Elke kat die weggehaald wordt, zal bovendien sowieso vervangen worden door een andere (vaak niet steriele) kat die dit open plekje dan als zijn/haar territorium inneemt.  Dit zou de aanpak van de problematiek nog moeilijker maken dan ze al is omdat het dan op die plek dweilen met de kraan open blijft.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans